Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: maluszek nie je i nie załatawia się :(

maluszek nie je i nie załatawia się :(

czesc! kupiłem niedawno legwanika młodego i juz 4 dobe nic nie je, ani sie nie załatwia... czytałęm forum i starsze posty więc mnie tam nie odsyłajcie :[. Po ile dni wasze maluchy nie jadłu po kupnie? No i zastanawia mnie to dlaczego males nie załatwia się :/ rozumiem ze moze nie ma nic w brzuszku, ale podobno jadł tego dnia co go kupiłem. Jak narazie czekam cierpliwie na to ze mały zacznie jesc to co ma w miseczce (nać pietruszki, liscie kalafiora, rzezucha, jabłko, kiwi, marchewka, ogorek) oraz na wasze posty.

PS jutro bede miał cyfrowke to zapodam zdjecia jaki on jest juz chudziutki

Re: maluszek nie je i nie załatawia się :(

To normalka - stres po przeprowadzce, zadbaj aby mial caly czas swierze jedzonko i maxymalnie duzo spokoju, najlepiej zaslon czyms wuza czesc terra aby legwan nie czul sie ciagle obserwowany.

agus8
    Guest

HELLLOOOooo! Mialam dośc podobny problem do Twojego...
    Moj Legwan tesh nic nie chciał za bardzo jesc.... no i tak jak Ci napisał Marblo przeprowadzka, ktora bardzo stresuje jest głównym powodem braku apetytu. 3małam Lega w pokoju wiec jak dawalam mu jesc kazdy musiał wyjsc z pokoju żeby nikogo nie widział... powoli trzeba było sie skradac zeby zobaczyc czy je... No ale w koncu sie lekko przyzwyczaił.... chociaze nie minęło zbyt dusho czasu. Teraz je... jush mało co uwagi zwraca na kogokolwiek.

Też tak mniałem ;D zaczoł jeśc po jakiś 2 tygodniach i jeszcze puźniej się załatwił ;P teraz nie ja bardzo dużo ale poskubie ;] POZDRAWIAM

nie jadł 2 tygodnie po kupnie ?? niesamowite :\ ja tak nie chce ja chce zeby juz zaczal jesc bo jeszcze mi biedaczek sie zagłodzi... a jest taki fajny oryginalny... z czasnym ogonkiem ... nadal czekam

elefantao
    Guest

spróbuj dać mu samej rzeżuchy,mój leg przepada za nią ale nie lubi żadnych mieszanek

Alek_Perun
    Guest

sopks! Mój Leg był dzikusem, nic nie jadł przez kilka dni, później jadł tyle, ze myślałem - jescze jeden dzień i zobacze go martwego z wygłodzenia w terra. Przez 4 miesiące zjadał jedną małą miseczkę. Od roku je bardzo dużo, a od pół roku to je wszystko co mu dam aha, a pytałeś się co mu dawali w sklepie ?? moze cos co lubił a jest to niedozwolone przy karmieniu smoków ;-(. Myślę jednak, że nie musisz sie obawiać nic mu niebędzie - prędzej ty dostaniesz zawału jak będziesz się tak stresował! Pozdrawiam PERUN!

do miesiąca, potrafią nie jeść, a i potem niewielkie ilosci, sprawdz tylko czy masz odpowiednią intensywnośc oświetlenia, legwanki często nie jedza jak mają za ciemno ;-)

Ja mają za ciemno , i za zimno . Niska temepratura w terrarium też może być powodem braku apetytu.
    Nie je dopiero kilka dni , a ty już panikujesz.Spokojnie!!! Dawaj mu świeży , urozmaicony pokarm i dyskretnie obserwuj.Zanim maluszek przezwycięzy stres i przyzwyczai się do nowego otoczenia może minąć nawet kilka tygodni.Transport , zmiana otoczenia , nowy opiekun , rodzaj pożywienia ( w zoologiku na pewno dostawał tylko sałate , a w najlepszym wypadku marchewkę i jabłko ) to wszystko może mieć wpływ na spadek zainteresowania jedzeniem.Głowa do góry , przyjdzie czas , że nie nadążysz z napełnianiem miseczki , a co za tym idzie - sprzątaniem terrarium.Pozdrawiam

stres związany ze zmianą miejsca na pewno. Moje nie jadły jakiś miesiąc, ale z innego powodu również (jak się przekonałam). Dawałam im to kupne żarcie (pełnowitaminową mieszankę jabłek, bananów itp)- jak dostały groszek yo nie patrząc na nikogo opróżniły miskę w pół minuty. Może spróbuj jeszcze coś innegodać mu do jedzenia, albo rzeczywiście nie rób mieszanek- moje też nie lubią.

Uprawnienia umieszczania postów