Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Brak swiatla slonecznego i rosliny w terrarium

Brak swiatla slonecznego i rosliny w terrarium

Posiadam terrarium i chce by w nim rosly rosliny glownie z duzymi liscmi (nazw jeszcze nie znam - co polecicie?) gdzie zyly by wlasnie rzekotki zielone lub arlekin.

I teraz niestety pojawia sie problem gdyz mam ciemno w pokoju. Brak swiatla slonecznego. Posiadam jednak swietlowke ReptiGLO 8.0 45 cm (15 W). wiem, ze to swietlowka dla pustynnych gadow ale moze by dalo sie cos z tego wyciagnac by nie zaszkodzic rzekotkom a zarazem zaspokoic roslinom potrzebe promieni UV?

Moze jakies czasowe wlaczanie na krocej czy cos?

Re: Brak swiatla slonecznego i rosliny w terrarium

Jest taka specjalna swietlowka dla roslin, mialam kiedys taka. Nie jest strasznie droga, okolo 30 zl. Firmy OSRAM. Roslinki przy niej dobrze rosly.

awikularia << tak racja ... ale czy da sie bez wydatkow na wstepie? wykorzystac to co mam?

chyba mozna ale bedzie o marnacja swietowki-mozna przez szklo swiecic bo nie pochlania ono dokladnie calego uv ale to bez sensu..marnacja...lepiej wydac te 30 zl

no dobrze ale po co wydawac skoro lezy mi nowa nie uzywana? no chyba, ze chcesz kupic to ci sprzedam za 55 zl [;

a jak sie ta zarowka OSRAM nazywa?

nazywa się osram natura i służy do oświetlania roślinek lub akwarium, daje swiatło w kolorze różowym (przyjemnym) u mnie w OBI kupowałem je po 27zł (60cm)

czyli jest to swietlowka a nie zarowka (domyslam sie po tym stwierdzeniu iz ma 60 cm)

tak świetlówka, na kartoniku masz fotke kawałka akwa morskiego i halowej hodowli roślin ;-)

Sa tez zarowki wygladem przypominajace promieniki. Tez firmy OSRAM. Ceny nie pamietam.

Uprawnienia umieszczania postów