-
Czy zna ktoś przypadki rozmnożenia Rhinolopy w niewoli?
jak w temacie, jedyne znalezione przezemnie opisy dotyczyły Iguana iguana iguana, czy dotarł ktoś do źródeł mówiących o i.i.r? Rysiek? może ty?
-
Re: Czy zna ktoś przypadki rozmnożenia Rhinolopy w niewoli?
Rozmnażanie w niewoli I.i.i i I.i.r nie jest chyba jakąś wyjątkowo różną sprawą. Kupiłeś legwana u P. Marka i nie wiem jaki to był podgatunek. Dowiedz się u źródeł. Może dr.Robert coś napisze, bo faktycznie na temat rozmnażania zazwyczaj nie ma danych o podgatunku tylko ogólnie pisze "legwan zielony". Mam trochę wiadomości uzyskanych od dr.Roberta ( i nie tylko ) na temat rozmnażania, ma je również Jacku. Obszary występowania obu podgatunków raczej nie pokrywają się, wyjątkiem może być Kostaryka i okolice. Do krzyżówek więc nie dochodzi lub mało o tym wiemy. W niewoli zalecane jest aby tego przestrzegać ponieważ tak jest w naturze. Czy jest tak w rzeczywistości ? Wątpię. Te podgatunki w niewoli kontakt ze sobą napewno mają, ale może istnieć jakiś czynnik który je izoluje i nie jest tego typu rozmnażanie sprawą jasną i zbadaną. Oba podgatunki jednak się rozmnażają i nie podlega to wątpliwości ;-) Wydaje mi się, że u nas więcej osób ma podgatunek rhinolopha, a to świadczy o tym, że się rozmnaża. Najlepiej jakby wypowiedział się na ten temat dr. Robert lub P. Brachaczek. Oni rozmnożyli legwany i na ten temat mogą powiedzieć zdecydowanie więcej niż ja.
-
nie chodzi mi o mojego ;-) ale to na 100% i.i.r.
Brachaczek rozmnażał i.i.i. Bo mówił o tym na spotkanku, A w tekscie dr. Roberta pisze o samcu 160cm więc to chyba też i.i.i.
-
pozatym w tekscie o rozmnożeniu napisamym przez dr Roberta na tej stronie napisane jest o "odmianie nominatywnej" rozumiem że bez różków ;-)
-
Tak, tak. Moje legwany to Iguana iguana iguana. Z tego co mi wiadomo rozmnażanie I.i.rhinolopha niczym nie różnic się od rozrodu podgatunku nominatywnego. Długość i temperatura inkubacji, , behawior godowy, "język" kiwania głową są takie same. Oba podgatunki są do siebie podobne i dobrze się dogadują.
-
Ok rozumiem. A czy jest gdzieś w sieci opis udanego rozmnożenia i.i.r.?
wiem że sie powtarzam ale przez dwa dni poszukiwań zanalazłem opisy tylko i.i.i ;-)
to kwestia dostępności i.i.r? w ostatnich latach?
-
Podział tradycyjny ( i jak się okazuje nadal uznawany naszym kraju) na podgatunki powstał w 1934 roku wg Dunn. Wg niego I. i. iguana można znaleźć w Panama i Atlantic Costa Rica, a I. i. rhinolopha w zachodniej Costa Rica i Nikaragua, a także w Kaliforni i w Meksyku. Smith i Taylor piszą, że: I.i.rhinolopha można znaleźć wzdłuż obu wybrzeży Panamy, chociaż nie ma dokładnej granicy fizjologicznej pomiędzy tymi podgatunkami można ja sobie tylko wyobrazić. Doktor Savage (herpetolog z Cost Rica) twierdzi, że nie ma żadnych powodów, aby te dwa podgatunki były nadal podgatunkami. Istnieje tylko Iguana iguana bez żadnych podgatunków lub tylko Iguana iguana iguana. Wg herpetologa z Nowego Meksyku Dala’a Belcher do tej pory nie było żadnych publikacji odnośnie synonimow tych dwóch podgatunków, a większość autorytetow światowych nie uznaje już podziału na podgatunki. Jedyna widoczna różnica to wielkość i wyrostki między nozdrzami. W naturze nie spotykają się ze sobą na wielką skalę, ze względu na naturalne czynniki, choć jest bardzo możliwe, że na granicy występowania jednak się krzyżują. Dlaczego więc nikt nie opisał nowego podgatunku wynikłego z krzyżówki I.i.i + I.i.r skoro dochodzi do tego? Z bardzo prostego powodu: ponieważ już nie uznawane są w świecie podgatunki, a tylko gatunek Iguana iguana bądź też ewentualnie Iguana iguana iguana. Tak więc skoro tego chce natura i nie ma nic przeciwko temu by krzyżować I.i.i z I.i.r uważam, że nie ma przeciwwskazań by je krzyżować w niewoli, skoro czynią to na wolności. Wiem, że będzie nam się trudno przestawić, ale to są fakty – nie uznaje się już podziału na podgatunki legwana zielonego, choć nie ukrywam, że to była jednak dobra forma na tłumaczenie np. czego mój legwan ma kolce między nozdrzami, a legwan kolegi nie ma.
Pozdrawiam
-
A to wszystko przez Madzika z Poznania .... ))
-
no.. tak.... jak zwykle... jak cos to na biednego madzika :P a ja i tak wiem swoje ;P
troszeczke chciałam cosik dodac od siebie..
moze i krzyzówki sie porobiły, ale nie ma watpliwosci, ze te 2 podgatunki istnieja, a to ze niktnie opisał stworka powstałego z krzyzowania to tak jakby miano opisywac nie wiem... krzyzówke Araba z Anglikiem (o konikach mówie oczywiscie). Tyle... ze to w sumie nie podgatunki a rasy... no... ale.. mam nadzieje, ze kazdy wie o co mi chodzi. a co do koników.. to tez nie do konca bo jednak to bedzie SP... eech... wkopałam sie nvm jest pozno.. jestem chora Jacku mi namacił i musze sobie wszystko poukladac
Pozdrawiam
Madzi
-
Uprawnienia umieszczania postów