-
Mały syfiasty problem :))
Mam problemik; na moim podłożu w terra wyrosła taka standardowa-doniczkowa pleśń(taka biaława). W terra mam wkopane doniczki z dużymi gęstymi kwiatami i duży basen z lekko parującą wodą (23st.C).Wilgoć ,wilgoć i jeszcze raz wilgoć.A że terra jest wysokie to wentylacja nie wyrabia ).
MOJE PYTANIE BRZMI: czy pleśń zaszkodzi gadzinie?
Aha, mam wężyka- Morelię spilotes cheynei.
-
Re: Mały syfiasty problem :))
wiesz jak ci wentylacja nie wyrabia a masz z osb ja polecam zamontowac wiatraczek taki jak jest w zasilaczu od komputera u mojego kumpla pomoglo a wydaje mi sie ze plesn moze zaszkodzic zwierzakowi uwazaj zeby grzybica sie nie zalegla
-
A w terra w bocznych scianach masz kratki????? a jak nie da sie dorobic kratek -zwiekszyc obieg powietrza no to zwolnij z wilgotnoscia proste!nie zalewaj tak terra ! mgłą -woda
-
Szkalne terra mam,wiec sobie nic nie wywierce.
Przystopowac przystopowalem,ale nie wiem czy probowac wymienic podloze czy olac ta plesn ktora juz tu jest?
-
Rozwiazanie
Witaj!
Jakis czas temu pisalam tu o swoim problemie - plesni w aqua, ktore zostalo sie domkiem dla mojego weza.
Po miesiacu od dnia zasiedlenia na drewnianym domku mojego weza (dzisiaj sie okazalo, ze to dziewczynka )pojawila sie biala plesn.
Nie jestem biologiem, ale na plesn jestem dziwnie przeczulona... i wiem, ze to syf (trzymam sie Twojej nomenklatury
Nie miej zludzen - jesli wyszla Ci widoczna, to jej nitki sa juz w calym terra.
A czym grozi?
grzybica pluc weza.
Niech mnie ktos poprawi, jesli sie myle.
Proponuje Ci natychmiast zabrac stamtad weza (moj przez 2 doby mieszkal w poszewce na poduszke w kartonowym pudelku.
Terra zostalo oproznione i dokladnie wymyte detergentami, potem spryskane (a w zasadzie zalane) grzybobojem.
Potem jeszcze raz wymyte detergentem (takim na grzyby, mchy i porosty )
a potem przetarte spirytusem.
W miedzyczasie konsultowalam sprawe wentylacji na forum i Stenar doradzil wyciecie dziury w jednej ze scian.
Sama balam sie ciac, wiec zrobil to za mnie szklarz.
Dziura zostala wycieta tuz nad basenem, duza; 26x15cm, prawie naprzeciwko wentylacji mieszczacej sie na gorze terra.
Dziura zostala oklejona siatka terrarystyczna.
Waz wprowadzij sie dobe pozniej.
Uwierz: nalezy natychmiast wywalic wszystko i zdezynfekowac domek Twojego pupila.
A wilgotnosc utrzymywac w dolnych dopuszczalnych granicach .
HTH,
Fiona
-
u mnie się pleśń na spód klonarka rzuciła - sparzyłem konar wrzątkiem, a reszte terra wyszorowałem tylko. aż taki jak fiona nie jestem (-; ale nie twierdze, że nie ma ona racji. lepiej wyczyścić pozadnie, niż zostawić troche tego gówna.
-
Dzieki,tak zrobie)
-
Jesli twoje terra to tak naprawde akwarium to plesn bedzie sie powtarzac na okraglo. Jesli to jest terarium ak jak piszesz sprawdz jakie masz odloze. Np umnie kiedys w doniczkach z roslinami robila sie na okraglo plesn, a ja co chwila usuwalem wierzchnia powierzchnie. Po podlanie bylo to znow. Okazalo sie ze ziemia ktora kupilem do kwiatow byla kiepskiej jakosci. Proponuje rozwiazanie z wetylacja a takze zobaczenie czy Twoja ziemia doniczkowa nie jest takiej jakosci jak byla moja. Ples jest grzybem i jest zagrozeniam dla gada.
-
a u mnie jak pojawiła się pleśń to wywaliłem całe podłoże i przyciełem kożeń od spodu i pomalowałem go 2 razy doluxem, i jest git, tylko że położę zmieniłem na sztuczną trawę, i jest zarąbiasto
ale wtedy powstał delikatny problem z wilgotnością ale to też się zrobi (ściany z korka i po problemie)
3majcie sie
Uprawnienia umieszczania postów