Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 56 z 56

Wątek: Bardzo gryzie !!

Re: Bardzo gryzie !!

Moje legawny zawsze miały otwarte terrarium ( tzn. wycięty otwór w bocznej ścianie i wyjście na parapet zamykany tylko na noc lub gdy otwieram okno - zdjęcie w załączniku ) .Mają pełną swobodę , wchodzą i wychodzą kiedy chcą . I jestem pewna , że to ma ogromny wpływ na ich zachowanie i nasze wzajemne relacje .Są w miarę oswojone , nie boją się , nie gryzą!!!! , nie uciekają od nikogo z domowników, same przychodzą , a jedzenie z ręki i siadanie na głowie to normalka .Jeden , ten starszy 2,5 letni nie ucieka nawet od moich znajomych , których widzi pierwszy raz.Potrafi wejść na głowę i skusić się na podane z ręki jedzenie .No ale moje legi są trochę starsze od twojego i upłynęło duuuuuużo czasu zanim tak się stało. Pamiętaj NIC NA SIŁĘ.Wyobraż sobie , że siedzisz sobie w pokoiku , muzyczka gra , komputerek pracuje , a tu nagle otwierają się drzwi , wpada stary , cap za ucho , do łazienki marsz gówniarzu jeden , matka z kuchni krzyczy "biegiem do mnie , bo zapomnisz jak wyglądam" - O TAKIE KONTAKTY CI CHODZI ??????

Właśnie muszę jak najszybciej załatwić drabinkę, bo terra znajduje się 1,5 metra nad ziemią ... drabinka umożliwi mu swobodne wchodzenie i wychodzenie z terra, będzie wchodził i wychodził bez przymusu i kiedy będzie chciał ''NIC NA SIŁĘ" dobrze rozumiem ??? I czy z tą drabinką to dobry pomysł ? Acha i jak ją zamątuję to ... bo czytałem gdzieś że one się uczą, np. że jak raz odkryją drogę z pokoju do terra to już jej nie zapomną i będą nią chodzić. Czy nie będę musiał wyciągnąć go żeby zobaczył jakie ma zadanie ta drabinka ? czy zostawić na jego własną inteligencję ... ? Ale jeżeli mówicie żeby go nie dotykac to niech sam dojdzie do czego służy mu ta drabinka.

Z tą drabinką to może być dobry pomysł.Gadzinki są naprawdę inteligntne.Drogę "do wolności" zapamiętały od razu.Jak raz zamknęłam im okienko to tak długo się siłowały , aż w końcu udało im się otworzyć.Wyglądało to naprawdę komicznie.

o czizus ...TAK MASZ GO NIE WYCIAGAC!!!! #$#@$#@%@#$

Wiedziałam, że swoimi wynurzeniami wywołam zamieszanie)). Oczywiście, zastosowałam duże uproszczenie obrazu "stada", by łatwiej było sobie wyobrazić mój tok rozumowania. I wcale nie twierdzę, że jest on na 100% słuszny, jednak nie uwierzę Wam, że nigdy nie próbowaliście zastanawiać się, kim lub czym jesteście dla swoich legwanów. Pisząc to wszystko wcale nie miałam na myśli robienia z lega wytresowanego pieska, tym bardziej, że nie uznaję pojęcia tresury psów, a jedynie ich wychowywanie. I zgadzam się, że legi to "charakterne" zwierzątka i nie należy ich do niczego zmuszać, bo tak naprawdę najważniejsza w obcowaniu z nimi jest cierpliwość. Jednak zwierzak Sipe przeszedł już pierwszy okres aklimatyzacji, nie jest już malutkim smoczkiem a coraz większym smoczyskiem. I ma coraz większe zęby. Nie znam podłoża jego zachowania, być może wynika ono ze stresu. I wtedy jedynym lekarstwem jest zapewnienie mu spokoju. Ale na podstawie zachowań mojego jaszczura śmiem twierdzić, że legwana już trochę oswojonego = przyzwyczajonego do obcowania z opiekunem, pewne minimum "kultury" też obowiązuje. Przede wszystkim dlatego, że nie możemy przewidzieć, co może wydarzyć się naszemu podopiecznemu. A może trzeba będzie go wyjąć i zawieźć do weterynarza? A może trzeba będzie wykonywać przy nim mniej lub bardziej skomplikowane zabiegi? I wtedy nagle okaże się, że nasz kilkukilogramowy smok nie ma na to ochoty... I stanowi prawdziwe zagrożenie, bo każdy boi się go wyjąć, bo gryzie, bo czegoś tam nie chce... Sytuacja, jaką opisałam Wam w pierwszym poście, naprawdę się wydarzyła. Bazyli był od małego stworem stosunkowo śmiałym, nie miałam kłopotów związanych z jego adaptacją, bardzo szybko nas zaakceptował i (jak to się mówi) się oswoił. I jestem przekonana, że jego próby agresji w stosunku do mnie to nie był wynik stresu. Tym bardziej, że moja metoda działania przyniosła rezultaty. I wcale go wtedy na siłę nie wyciągałam z terrarium. Dałam jednak stanowczo "do zrozumienia", że się go po prostu nie boję i jego humorki nie robią na mnie wrażenia. Łączę pozdrowienia. Izabela

Możliwość swobodnego wyjścia to dobry pomysł Jak będzie potrzebował sam wyjdzie, a Ty nie będziesz go wyciągac na siłe. Jak tylko jestem w domu otwieram terra , podstawiam konar i pozwalam mojemu maluchowi na spacer. Jeśli ma na to ochote wychodzi, pobiega po mieszkaniu i wraca wtedy kiedy chce Któregoś razu dość długo był poza terra, a ja musiałam już wyjść z domu (wtedy zamykam terra, bo nigdy nie wiadomo jaki mu pomysł do głowy wpadnie) i złapałam , wsadziłam do terra wtedy był naprawde wściekły, bo było to nie po jego myśli.

Daj mu troche swobody i będzie dobrze

Pozdrawiam Magda

Uprawnienia umieszczania postów