-
Bardzo gryzie !!
Mam wielki problem z legwanem - samiec. Od niedawna zaczoł gryźć przy wyciąganiu z terra. Nie bije ogonem, nigdy tego nie robił, tylko strasznie żuca się na ręce opiekuna. Co mam robić? poświęcam mu dużo czasu ... Rodzice mówią że jak będzie nadal taki agresywny to że go oddadzą, nie chcę go oddać, bardzo go kocham. Ma teraz 82cm i 11miesięcy. Nie chcę go uderzać ... do tej pory nie było problemów ... Dlaczego tak gryzie ? nie ma jeszcze przecież 2 lat żeby dojrzewał. i strasznie przy tym kiwa głową, później gryzie ... Straszne ... pomóżcie proszę, nie chcę go stracić !!
-
Re: Bardzo gryzie !!
Mnie sie jeszcze wydaje że chce dominować w domu, jak temu zapobiec, żeby wiedział że jestem nad nim i że jestem silniejszy ... ? nie chcę go bić - to jest zwierzę ... jeszcze raz proszę o natychmiastową pomoc, im wcześnię zacznę coś stosować to lepiej ... czekam na posty ... boże ... zrób coś ...
-
to nie pies zeby go karcic jak cos przeskrobie ... musisz poczekac dac mu spokoj ja proponuje zebys sie zachowywal tak jakbys go dopiero kupil daj mu czas na pewno minie -tak mysle choc moge sie mylic
-
Ja nie mogę się zachowywac tak jak bym go kupił dopiero, a oto powody:
Na początku gryzł, ale był mały i nie czółem aż tak tego. Później mu przeszło na jakiś czas, kilka miesięcy, teraz znowu zaczoł gryźć, tylko teraz jest większy i ma już ząbki. On nie może być agresywny co kilka miesięcy, bo co będzie jak będzie duży ? To jest niebezpieczne zwierze ! Błagam więcej postów ludzie ... naprawdę mi na nim zależy .. tylko wy możecie mi pomóc ... nie chce go stracić !
-
Sipe opanuj się trochę, piszesz posty jakby conajmniej legwan Ci rękę odgryzł
nie wyjmuj go przez jakiś czas z terra, niech tam sobie siedzi sam, może mu się znudzi i się uspokoi.. wstawiaj mu miskę z żarciem i nie rób zbytniego szumu w pokoju, tak żeby legwan miał spokój..
-
Muszę go wyciągać z terra, on nie ma basenu w terra, muszę go kompać w brodziku ... on nigdy chętnie nie wychodził z terra ... ale ile może tam siedzieć ? musi mieć przeciez kontakt ze mną ... jak bym go nie wyciągał to wtedy dopiero by gryzł, nie miał by gdzie kupki zrobić ...zawsze robił na przedpokoju na płytkach ... kiedys jak go nie wyciągnołem to mi całe terra zdemolował, nawet miska była odwrócona, dziwie się że wtedy nic mu się nie stało ... no bardzo mi na nim zależy ... więc nie dziw się mi że tak piszę, mogę go stracić ... a chyba nikt nie chciałby stracić swojego pupilka. A może nie wsadzać go przez kilka dni do terra ? wtedy nie będzie miał swojego terrytorium. Ale nie weim czy to dobry pomysł. :/ Czekam na więcej postów ...
-
Napisz jak przebiega kontakt z legiem. Czy wyciągasz go z terrarium? Czy wychodzi sam ? Czy próbowałas podawać jedzenie z ręki? Jak wówczas się zachowuje leg? Czy rzuca się na ciebie sam ( bo taki przypadek miała Alicja z tego co pamiętam) czy po prostu broni się? Legwan zaadoptował terrarium jako swoje terytorium i każdorazowa ingerencja jest odbierana przez niego jako zagrożenie. Tak więc jak pisze meg daj mu nieco spokoju.
pozdrawiam
Bizon
-
Legwan jest wyciągany codziennie na jakieś 2-4 h i jakieś 10-30 minut kompany. Nie wychodzi sam, je z ręki bez problemu, i wtedy nie gryzie po palcach tylko sięga językiem. A jak jest na pokoju to podchodzi jak widzi puszkę z jedzeniem. Gryzie tylko w terra.
-
z Twojch wypowiedzi można wyciągnąć następujące wnioski:
- masz dla niego za małe terrarium
- legwan nie czuje potrzeby wychodzenia z terra, a Ty nie jesteś w stanie tego uszanować
- zachowujesz się jak rozkapryszony g****** (przepraszam za wyrażenie) nie możesz pisać, tekstów typu
"ale ile może tam siedzieć ? musi mieć przeciez kontakt ze mną ... "
bo świadczy to tylko o Twojej niedojrzałości :/
jeszcze raz piszę, daj legwanowi SPOKÓJ, niech sobie odpocznie trochę od tej Twojej przesadnej opieki nad nim.
Szczerze mówiąc, ja też bym gryzła jak by mi się trafił taki "pan"
-
Meg11:
Ja szukam na forum informacji i pomocy dla swojego pupilka, chcę wiedzieć co robię źle, a co dobrze ... Wcale nie szukam tutaj informacji o sobie i jaki to ja gówniarz jestem ... To że mam 17 lat to nie znaczy że nie mogę się wypowiadać na forum ... robię to dla dobra legwana, nie swojego ...
Uprawnienia umieszczania postów