-
Re: Bardzo gryzie !!
Tak Izabelo na pewno, to On musi robić to co legwan chce, a właściwie nie może robić tego czego legwan nie lubi. Legwany są zwierzętami stadnymi (małe stadka) - fakt, ale z pewnością nie zaliczają człowieka do stada - jak to robią psy (bo o nich też była mowa), lecz traktują go jako: potencjalne zagrożenie, obojętnie, lub kogoś kto nie stanowi zagrożenia i wtedy darzy nas zaufaniem.
Pozdrawiam
P.S my najprawdopodobniej nie znajdujemy się na żadnym szczeblu w hierarchii u legwanów...
-
Mam nadzieje że mu przejdzie agresja i będę się nim długo jeszcze cieszyl. Wyciągam go tylko raz z terra na jakieś 5 minut żeby kupkę zrobił i odrazu go chowam. Daję mu jeść z ręki, wodę ma świerzą w pojemniku do picia, nawilżam mu terra z pryskiwacza. Zrezygnowałem z kąpieli w brodziku. Agresja jeszcze nie ustapiła, reaguje natychmiastowo kiedy przechodzi się koło terra. Dam mu czas, trochę cierpliwości, mam nadzieję że się odpłaci później.
-
czy ty nie rozumiesz?! czlowieku masz go w ogole nie wyciagac bo to go stresuje nie wazne czy na 5 minut bo za kazdym razem walczysz z nim i go stresujesz!!!jak nie bedziesz go wyjmowal sila na zalatwianie sie to zalatwi sie w terra!chodzi tutaj glownie o sama czynnosc wyciagania bo wtedy gryzie itp i przezywa najwiekszy stres wiec nie wyciagaj go w ogole!!!
-
ja proponuje mu zacząć powoli podawać jedzenie z ręki. Tylko cierrrpliwie!
-
Dobra już go nie wyciągnę, a jedzienie z ręki je i to nawet bardzo je.
-
Acha, jeszcze pytanie, czy terra może byc otwarte, czy zamknięte ?
-
Witaj, przy otwarytm terrarium ciężko jest utrzymać właściwy mikroklimat ( temperaturę i wilgotność)
Pozdrawiam
-
hmmm meg co niektorym Panom moglo by sie takie gryzienie nawet podobac ;-)
Pozdrawiam M.D.
-
dygut: to ty chyba nie widziałeś rozwcieczonego gryzącego legwana.
Jacku: Temperatura jest spoko, wilgotność też, mi chodzi o kontakt, czy nie będzie się stresował?
-
Spoko, czyli jaka ? Nie, nie powinno to mieć ujemnego wpływu na jego samopoczucie ... dajesz mu wybór, a to lepsze niż przymus.
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów