Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 56

Wątek: Bardzo gryzie !!

Re: Bardzo gryzie !!

meg11: nie obrażaj się ... no proszę, dobrze piszesz ... ja nie jestem aż tak doświadczonym terrarysta jak Ty ... musze się od kogoś nauczyć ... Ja cenię twoje rady i teraz się będę do nich stosował ... nie chciałem Cię urazić ...

pierwszy raz podczas mojej bytności na tym forum mam ochotę nazwać kogoś "dupkiem", Człowieku co piszesz, bić? dzikie zwierze?, gada?, myślisz że mu odruch pawłowa wyrobisz, najlepiej go oddaj komuś kto ma wystarczająca dla legwana cierliwość

To nie pies na litość boską, a i w przypadku psa bicie to najgorsze z możliwych rowiązań

Ma otwarte oczy, wyciąga worek, kiwa strasznie głową, a później gryzie, nie rusza ogona. A jak ukazyje stres i zdenerwowanie na mieszkaniu to wyciąga worek.

Z tego co napisałeś to : największy stresor dla Twojego legwana to WYCIĄGANIE go na siłę. Musisz tego zaniechać.

Jacku, zgadzam się w 100% z tobą, tylko nie wiem jak zrobić żeby tak sie nie działo, nie wiem jak zapobiec ... Jak go wyciągać żeby się nie stresował?

"wyciąga worek, kiwa strasznie głową" no to daje Ci jasno do zrozumienia, tłumaczę
    " zostaw mnie w spokoju ,bo mam zęby, a w przyrodzie jest już tak, że wszystko co ma zęby, a czuje się skrajnie zagrożone - GRYZIE !!!" koniec tłumaczenia ))) Ale już tak na poważnie, zrób tak jak radzi Ci Meg. Nic na siłę - on tobą rządzi
    Pozdrawiam

Może być tego przyczyną również, że jak on próbuje mnie ugryźć to ja cofam rękę, może on wtedy czuje przewage nade mną i wie że jak będzie gryzł to go nie wyciągnę. Tak jak z np. psem - jeżeli czuje przewagę nad tobą to będzie szczekał i gryzł. Ja nie chcę nic na siłę.

No to już wiem jaki jest powód gryzienia, teraz napiszcie jak temu przeciwdziałać, tak jak megg11 napisała? nie wyciagać go ?

Jeśli zostawisz go tak jak pisze Meg i jeśli potem dokładnie będziesz obserwował jego reakcje - co Ci mówi swoim ciałem, POWOLi powinno być dobrze. Choć nie zawsze tak jest ,bo to są dzikie zwierzęta i może nie dać się oswoić i pozostanie Ci podziwianie jego piękna ( a całe piękno w jego brzydocie )))) ) przez szybę. Zaobserwujesz jego zachowania, powoli zrozumiesz o co mu chodzi w tym wszystkim, poznasz go tylko przez odserwację, na tym polega prawdziwa hodowla - na obserwacji i wyciąganiu wniosków, a oswojenie można traktować jako "produkt" ubaczny. Poznawanie gatunku, jego zachowań, biologii to jest dopiero coś wspaniałego w tym całym hobby, pogłębianie wiedzy na temat hodowanego zwierzaka...
    Pozdrawiam

Musisz wiedzieć, ze gryzą tylko i wyłącznie psy będące w wielkim strachu

Uprawnienia umieszczania postów