-
Re: Bardzo gryzie !!
Sipe, ja nie jestem tu po to żeby Cię oceniać, tylko wydaje mi się, że jeżeli Ty zmienisz swoje podejście do legwanika, on zmieni swój stosunek do Ciebie,
rozumiesz?
-
Z tego co wywnioskowałem wynika, że powinienem mu dawać jeść, pić ... itd. Nie dotykać go, zamknąć go w terra, nie wypuszczać na kupkę. Oki - to rozumiem ... Ale powiedz jak później mam go do siebie przyzwyczaić przeciez on rośnie i coraz gorzej będzie go oswoić. Wynika z tego że chcę dla niego aż za dobrze i mam tego skutki ...
-
Sipe, witaj. Co robisz źle : Twój legwan jest w terrarium na swoim terenie ( zwierze terytorialne)- broni go. Legwany nie lubią być wyciągane na siłę jeśli nie mają na to ochoty. To ty musisz podporządkować się jemu, a nie odwrotnie ( nie podlegają tresurze). W terrarium musi być basen to podstawa, a przymusowe kąpiele mogą go bardzo stresować.
Pozdrawiam
p.s na początku Cię gryzł, bo się Ciebie bał ( po kupnie), teraz Cię gryzie bo broni ... tekst wyżej ))
-
Nie wyciągaj go na siłę. Karm go, głaszcz itp. Ale nie bierz go na ręce siłą, bo to odwrotny skutek będzie.
-
z tego co piszesz, to wynika jedno stosujesz metodę "na siłę" a to zapewniam Cię w przypadku legwana nie zadziała..
ja swojego pierwszys raz pogłaskałam po kilku miesiącach, pierwszy raz wyjęłam z terra po ok 7 miechach, czyli kuuupa czasu minęła..
nikt tu nie napisał, że masz go nie karmić, czytaj dokładniej posty, napisałam Ci już żebyś dawał mu żarcie do miski, nich sobie sam je i ma święty spokój, którego dotąd mu brakowało.
a co do załatwiania się, to spróbuj jakoś wstawić mu basen do terrarium, tak bedzie najlepiej. Poprostu daj mu trochę się rozstresować..
kapujesz?
a na oswojenie jeszcze przyjdzie czas, zapewniam Cię
-
Jacku:
Legwan nie okazuje strachu, stresu itp. jak jest już na mieszkaniu, przy kompieli również ... nawet później nie ciągnie do terra, potrafi zasnąć na mnie, poza terra jest bardzo oswojony ... rozumiem że zwierzeta potrzebują trochę prywatności, ma zapewnione jak nie ma nikogo w domu, np. ja jestem w szkole. Ale z tego co wiem powinno się go raz dziennie wyciągać ...
P.s. mam go nie wyciągać przez kilka dni ?
-
poza terra nie czuje się w 100% "u siebie" - to może być przyczyną jego spokoju - nie ma czego bronić.
-
Sipe, Twoim największym problemem są przekonania które nie są prawdą, a Ty w nie święcie wierzysz..
"z tego co wiem powinno się go raz dziennie wyciągać" to jeden z wielu przykładów
ale ja już nic nie piszę, rób co chcesz, tylko żeby zwierzak na tym nie ucierpiał:/
-
Kurcze .. nie ma możliwości żeby do terra wsadzić jakikolwiek basen ...
meg11: przeczytaj dokładniej ... tak jest napisane że "powinienem mu dawać jeść, pić ... itd."
A co do głaskania, to właśnie w terra jak chcę go pogłaskać, to on myśli że chcę go wyciągnąć i właśnie wtedy tez gryzie
-
zacznijmy od początku. Jak wg Ciebie legwan okazuje, bądź też nie okazuje zdenerwowania? Co robi zanim cię ugryzie? Co dzieje się z końcówką ogona jak go chcesz brać na ręce, jak wygląda jego worek podgardłowy, czy oczy ma otwarte, czy nie. To są szczególiki, ale o kolosalnym znaczeniu jaśli chodzi o " mowę" legwana.
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów