Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: problem z mlodym legwankiem

locia
    Guest

problem z mlodym legwankiem

kupilem mlodego lega...
    po kilku dniach moj maluch zaczal wariowac i boi sie wszystkiego wariuje i nie chce jesc (terrarium i mikroklimat spelniaja wszelkie normy )) jedzonko same swierze warzywka, owoce , liscie , kielki pszenicy, rzodkiewki, soczewiny.
    Jak dlugo moj leg moze nie jesc?
    Czy zdarzaja sie przypadki ze legi w ogole nie jedza?
    Kiedy mam reagowac zeby nie bylo za pozno i co mam z tym z robic z " tadkiek niejadkiem"

pozdrawiam wszystkich i szczerze dziekuje za pomoc

Re: problem z mlodym legwankiem

Witaj, daj mu czas i sam musisz być cierpliwy. Jest to normalne zachowanie. Polecam
    http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=22
    http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=28
    Obserwuj go a, przekonasz się, że on jednak zacznie jeść ( choć czasem jedzą wtedy gdy uznają , że nie są obserwowane). Ogranicz narazie swoje kontakty z legwankiem do niezbędnego minimum, aż się zaaklimatyzuje.
    Pozdrawiam i cierpliwości życzę

locia
    Guest

dzieki za rade matwie sie tym ze nie je i chyba ja sie bardziej stresuje niz moj legus Marian

pozdrowienia

O ile dobrze pamiętam to ten leguś co spędził pierwszą noc bez terra...może to przez to może i nie zresztą nie istotne teraz. Najważniejsze dla niego teraz to spokój i twoja cierpliwość powodzenia w dalszej hodowli i na razie się nie niepokój tym że nie je jak się troszkę zaaklimatyzuję to powinien zacząć.

elefantao
    Guest

ja kiedy kupiłem swojego legusia ( po ciężkich przejściach) to przez pierwsze 5 dni wogóle nic nie jadł,potem zaczął ale dosłownie tak mało że trudno było zauważyć na miseczce że coś ubyło.Teraz już je normalne ilości ale i tak nigdy gdy wie że jestem w pobliżu.Dla tych zwierząt trzeba mieć dużo cierpliwości:-)

i sprawdz czy terra nie jest za ciemne, takie półmroczki powodują często u legwanów brak apetytu, u mnie zmniejszenie mocy prommiennkia o 25W powodowało u gada niejedzenie (zmniejszenie natężenia ośiwetlenia grzewczego, rekompensują mi teraz halogeniki)

moj byl wychudzony i zle traktowany przed kupnem i nadal jest dosyc nieufny ale byl w zasadzie glodzony i jadl od razu prawie wszystko teraz tylko wybrzydza :-)

Uprawnienia umieszczania postów