-
plyty korkowe
czy na podloze dla legwana mozna uzyc plyt z prasowanego korka(tych z biofila 25 mm)?myslalem o korze korkowej ale ma juz kawalek i jakby w ta kore nas*** to bym mial czyszczenia nie zawsze do baseniku robi
-
Re: plyty korkowe
To niezbyt dobry pomysł. Legwany lubią kopać. Z tego podłoża nie będzie również wilgotności w terrarium ( chociaż nie musi ona z niego być ) ale luźne podłoże typu kokos, torf daje możliwość kopania i doskonale utrzymuje wilgotność. Jak legwan narobi nie wymieniasz zaraz całego podłoża tylko jego część z odchodami. Nie ma z tym tak dużo pracy ;-) Zrobisz jak chcesz. Ludzie mają sztuczną trawę i sobie chwalą...Pozdrówko! Rysiek
-
mam wlokno kokosowe ale dr. Zajaczkowski powiedzial ze to niezbyt dobry pomysl i najlepsze bylyby duze kamienie, ktorych nie moglby polknac.ale kamienie sa zimne a jeden kabel grzewczy(na wiecej sie rodzice nie zgodza bo za duzo pradu juz bez kabla prawie 200 W)nie wystarczy zeby je ogrzac dlatego pomyslalem o korku-jest mily i cieply, a jakby jeszcze w nim podlubac to troche bardziej naturalnie by wygladal
-
Te korkowe płyty z biofila nie nadają się na podłoże , mają porowatą powierzchnię z dziurkami i miałbyś wielki kłopot z czyszczeniem .Ja mam takie na ścianach.
-
Ja osobiscie mam plytki kamienne jako podloze i tez sobie chwale przynajmjije nie ma problemu z odchodami .
Pozdrawiam M.D.
-
jakie plytki kamienne moze tez bym kupil?ak850, on zalatwia sie do baseniku ale czasem siada na brzegu i nie trafia a jak mowilem korek jest mily i cieply nie plesnieje, nie gnije znosi dobrze wysoka wilgotnosc
-
pewnie ze chwalimy, zwłaszcza dla młodych legó jest to dobry pomysł (0% ryzyka połknięcia podłoża ;-) )
-
jeszcze jak juz bedzie mozna zapytam dr. Zajaczkowskiego
-
a co ma do tego Zajączkowski? pytaj ludzi o dużym doświadczeniu z legwanami, jak ludzie będą zająca zarzucać takimi pytaniami to się wnerwi i przestanie na maila odpowiadać
-
ale nadaje sie?bo wedlug mnie idealne ale wolalem sie zapytac bo swoja cene ma i jak bym kupil a by sie okazalo ze do d*** jest to by byl problem
Uprawnienia umieszczania postów