Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: temperatura w nocy!!!

Re: temperatura w nocy!!!

Co do tego piasku kabli i szyb masz to zamontoawne jakoś na stałe Rysiek?
    Chdzi mi konkretnie o higiene czy przy czyszczeniu terrra wymieniasz ten piasek czy jest to szczelnie oddzielone od kokosa tak że np. kupki lega nie przeciekają tam?
    Bo spodobało mi się takie rozwiązanie i chciałbym coś takiego zrobić?

pasiu
    Guest

dla sprostowania, to wiem ze kamienie grzewcze dla lega sa niewskazane, ja chce zrobic taki kamien tylko pod basenik by podgrzewał wode

to lepiej zrob basenik z zaprawy klejowej i w nia wsadz kabel grzewczy tylko jest jeden minus kabla z niej juz nie wyjmiesz a na ta forme z zaprawy daj folie do oczek wodnych

Darius, zasadnicza sprawa to to, że Gucio załatwia się prawie zawsze poza terrarium. Podłoże jest czyste i raczej je uzupełniam niż wymieniam. Piasek w którym są kable ma już ok. 1,5 roku, na nim są dwie dopasowane szyby o szlifowanych krawędziach. Legwan nawet jak kopie to nie ma możliwości skaleczyć się o krawędź szyby. Dopiero na tym jest warstwa wilgotnego podłoża kokosowego. Piasek ma to do siebie, że nagrzany od kabli równomiernie rozprowadza ciepło od którego szkło się nagrzewa, a tym samym podłoże. Kombinowałem wcześniej z płytą meblową ( tą cienką, tylną z mebli ) ale wilgoć robi swoje. Po kilku miesiącach trzeba było wyrzucić. Rozwiązanie z szybą jest dość niezawodne i higieniczne, nawet jak legwan robi w terrarium. Usuwasz podłoże z odchodami legwana, a przez szybę do piasku się to nie dostaje (chyba, że bokiem). Po kilku zmianach podłoża można wymienić również piasek. Jeszcze jedną zaletą tego rozwiązania jest niepalność piasku i szkła. W razie awarii kabla grzewczego nie ma co się od niego zapalić. To też ważne. Pozdrówko! Rysiek

sa teraz kamienie grzewcze bodajze exo tera z termostatem automatycznym zeby za bardzo sie nie nagrzaly co nie znaczy ze ktos ma to legowi kupic :-)

Dzięki) no to zrobię coś takiego bo ostnio rozważałem kupno foogera ale to rozwiązanie jest o wiele tańsze a myślę że przyniesie podobny efekt no może poza mgłą ale jakoś to przeżyję
    Jeszcze raz dzięki

Kupno foggera chodzi mi po głowie. Daje fajny efekt i chyba go kupię. Oprócz rozwiązania z podłożem mam jeszcze fontannę. Rysiek

tez bym chetnie kupil ale drogi jak nieszczescie

Coś koło 120 zł. Pozdrówko! Rysiek

gdzie?ja widzialem tylko za 160 i 200 :-)

Uprawnienia umieszczania postów