-
temperatura w nocy!!!
cze, kupiłem niedawno legowi night-glo , puszczam jemu ją na noc i jest fajnie, ale martwi mnie to ze rano i pewnie równierz w nocy temperatura w terra sięga a może nawet i przekracza granice 30C. Mam nadzieje ze to nie zaszkodzi legowi. Ta żarówka to 75, i mam szanse wymienic ją na słabszą. Czy powinienem to zrobić !!!
-
Re: temperatura w nocy!!!
Nie wiem co to za pomysły, żeby masowo dogrzewać legwany w nocy. Rozumiem jeśli ktoś ma chłodne mieszkanie albo legwany są całkiem malutkie. Moje maluchy gdy wyszły z jaj przez miesiąc trzymałem w nocny przy 24 stopniach, a potem już tak jak dorosłe. Dorosłe legwany bez szkody można trzymać w 19-22 stopniach w nocy, okresowo przez kilka tygodni nocne spadki mogą być do 17-18 stopni, a zupełnie pojedyncze noce do 15 stopni. Musi być różnica między temperaturą w dzień i w nocy, 30 stopni w nocy to na dłuższą metę zdecydowanie zbyt wysoka temperatura.
-
O dużo za dużo ... ale to już dr Robert napisał
Pozdrawiam
-
dokładnie u mnie jest w nocy 19-23 stopnie, a dodatkowy termostat włącza czerwoną żarówke przy 17 stopniach ale żarówka ma 25 w a nie 75W, 75 W to u mnie ma promiennik dzienny (albo 100W w zimie jak mam chłodniej w mieszkaniu)
-
ok, dzieki. dostosuje sie
-
Pasiu, chyba masz zbyt dużo kasy (na prąd i żarówkę) . Mój legwan 4,5 roku przebywa nocą w temperaturze 20-22*. Pożyteczniejsze są kable grzewcze, bądź maty umieszczone pod basenem lub pod podłożem np. kokosowym. Wilgotne podłoże paruje co pozwala utrzymać wysoką wilgotność w terrarium (w nocy 80-100%). Zadbaj o to, a Night Glo sobie daruj. Pozdrówko! Rysiek
-
dzieki, po prostu kolo w zoologicznym mi ją bardzo polecał wiec wziołem (12,30 zł) a co do podgrzewanego basenika to pracuje nad tym, spróbuje cos sam wymyslec, żarówe opyle kumplowi co ma tokasa, wiec mu sie przyda. i tu mam ytanie z jakiego materiału najlepiej zrobic (kamien lub cos innego grzwczego), bo mata jest za droga a sklepowy kamien grzewczy ok 80 zl. wole juz go sam se zrobic. dzieki za info . narazie
-
kamien grzewczy dla legwana to nie najlepsze rozwiazanie
-
Pisałem Ci o macie lub kablu grzewczym. To musi być zabezpieczone pod podłożem . Ja mam 2 kable 25W w 3-4 cm warstwie piasku, na to szyba i dopiero podłoże kokosowe. Pisałem o tym wiele razy. Takie rozwiązanie służy nie tyle do ogrzewania ( chociaż też ) co do utrzymania wilgotności w terrarium. Kamień grzewczy lub podobne zabawki to złe rozwiązanie. Grozi poparzeniem . Legwan powinien mieć ciepło z góry, tak jak w naturze ciepło słoneczne. Pomyśl o tym Pasiu ;-) Rysiek
-
Uprawnienia umieszczania postów