Płytka ta zalecana jest na pozbycie się roztoczy w terrarium, lecz w tym przypadku nie sprawdza się (roztocze to nie owady). Prawdą jest, że zabija młode i dojrzałe osobniki (nie koniecznie wszystkie), lecz nie jaja. Ze względu na dość dużą toksyczność nie używa się całej płytki lecz, tak jak napisał Fryta, jej fragmentu. Ja na 1m3 terrarium stosowałem kawałek 3/3cm. Ze względu na wcześniej wspomnianą toksyczność umieszcza się ją na 24h (czynności tej nie można często powtarzać). A już za kilka dni z jaj wylęgną się nowe roztocze Raz umieściłem mniejszy fragment 1,5/1,5cm na tydzień, tyle że w terrarium przebywał wąż (P. tygrysi - 2,5m), lecz nic to nie dało, gad również na tym nie ucierpiał. Dla pozbycia się roztoczy (kilka dni temu już o tym pisałem)proponuję: umieszczanie torfu do piekarnika (w celu zabicia wszystkiego co w nim jest) oraz potraktowanie wnętrza terrarium bardzo gorącą parą (do tego używa się maszyny do czyszczenia na gorąco dywanów, ścian itp). Sposób ten sprawdza się (w moim przypadku) w 100 %.