Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Jak z nim postepowac ?

Jak z nim postepowac ?

Ja mam pytanie bo juz sam nie wiem jak postepowac z moim legiem. Mam go od trzech miesiecy ma 50 cm i od pocatku byl dziki (wiem to normalne).Rozmawiałem z wieloma chodowcami i wiele cennych rad posłuchalem i strałem sie tak robic jak radzili.Legwan nadal jest szalencem a wydaje sie mi ze jeszcze bardziej niz z poczatku..Duzo puszczam go po pokoju.Złapac w rece go bardzo ciezko ,drapie gryzie ,wali ogonem.Czasem mu odbija i nawet gdy jestem w poblizu terra zaczyna walic ogonem.Wiem ze legwany to nie maskotki ,zdaje sobie z tego sprawe ,mam kilka inych gadow od paru lat i wiem jak sie z nimi obchodzic ale jesli chodzi o lega chcialem Was zapytac jak nadal z nim postepowac. pozdrawiam

Re: Jak z nim postepowac ?

witaj

:-)

z tego co opisujesz Twój legwan to okaz zdrowia
    fajnie:-)

ma 50cm to jeszcze mu zostało jakieś 50 cm do oswojenia:-)
    legwan oswaja sie przez ok.1,5 roku więc jesteś na dobrej drodze
    a to że "fika" to znaczy że ma dużo siły i jest witalny...
    pozazdrościć !!!

rób to co robisz
    to dobre

pozdrawiam
    noradarling

ja z moim "bykiem" tez jestem na etapie "pracowania nad soba"
    Mam go miesiac dopiero - ale od 2 tygodni je mi prosto z reki , a tydzien temu wyszedl mi na ramie , popatrzyl popatrzyl i wrocil do terra
    Ale i tak wiem ze jeszcze duzo pracy bo raz sie mnie boi , a raz na mnie wchodzi
    Jeszcze mnie nie uderzyl ogonem , nie ugryzl - ale potym co napisal noradarling to sie zastanawiam czy to dobrze :P ???
    skoro noradarling napisal ze pozostalo Ci jeszcze 50cm oswajania , to znaczy ze mi zostalo jeszcze 70cm (moj smok ma 30cm)
    Zycze Ci tego samego co sobie jak i innym "legwaniarzom" - cierpliwosci

Pozdrawiam ! Kuba

http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=22

Może to Wam pomoże ))
    Pozdrawiam

oczywiscie ze to przeczytalem - duuzo wczesniej
    U mnie sprawa wyglada wogole w ten sposob , ze praktycznie nie bylo etapu pierwszego (przynajmniej tak mi sie wydaje , albo trwal on kila dni) , jestem wraz ze swoim smokiem na etapie drugi !
    i wszystko idzie do tej pory jak najlepiej !

Pozdrawiam ! Kuba

U mnie niestety po trzech miesiacach trwa nadal etap pierwszy

no czyli jest ok. CIERPLIWOŚCI Wam życzę

Kolejnych etapów może nie być. Legwany mają różne charakterki i bywa, że o oswojeniu nie ma mowy ( o ile o oswojeniu wogóle można mówić ). One mają swoje przyzwyczajenia - tak bym to nazwał. Jedne są spokojne inne agresywne, dzikie. Wydaje mi się, że stają się z wiekiem bardziej leniwe i spokojniej reagują na stresowe sytuacje. Maluchy to w większości dzikusy ;-) Pozdrówko! Rysiek

I wlasnie tego sie obawiam ze nie bedzie dalszych etapow. Czas pokaze najwyzej bed trzymaj dzikusa w domu,co mi tam dzieki za info i pozdrawiam

Ja mam swojego legwana juz 1,5 roku i niestety pierwszy etap oswajania :-) i juz chyba tak zostanie(ja jako drapieznik) nawet jak mu daje jedzenie to mnie naparza ogonem-niewdziecznik.Ale i tak jest ok wlasnie robie mu nowe terra i postanowilem,ze zostaje u mnie do konca,tylko obawiam sie troche jak urosnie co to bedzie-najwyzej bede podchodzil do niego w kasku i tarcza co to policjanty maja na rozrobach ale bez palki tylko z jedzonkiem

Uprawnienia umieszczania postów