Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Pazurki :)

Mieszany widok

Pazurki :)

Hej ma pytanko czy obcinacie- nie wiem szlifujecie ?? w jakis sposob pazurki swoim legom a jesli tak jakimi narzedziami chodzi mi czy sa jakieis specjalisstyczne obczninaczki ??i po d jakim katem je obcinac? bo do jakiegos doswiadczonego weta mam kolo 100km a moze bym sam to zrobil ??
    Pozdrawiam
    kozub@dka.pl

Re: Pazurki :)

Pierwsza sprawa to według mnie nie powinno sie obcinać pazurków !!
    A druga to prosze spojrzeć tu : http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=27.

Ja bardzo rzadko obcinam(tylko wtedy jak mnie bardzo podrapie i troche się wkurze ) ).Jeżeli już obcinam to tylko same końcówki .A obcinaczkę to kupiłem w salonie kosmetycznym )

Ogólnie wiekszość napisze, że nie obcinać :-) W pewnym sensie to racja, bo legwanowi są one potrzebne do wspinaczki. To tyczy się bardziej natury, a w praktyce wygląda nieco inaczej. Ja już od 4 lat obcinam końcówki pazurków legwanowi i doskonale radzi sobie w terrarium ( i nie tylko ) . Trzeba zwrócić uwagę na to gdzie kończy się kanalik dporowadzający krew do pazura. Obcina się same "igiełki" na końcu pazurków. Do tego celu doskonale nadają się cążki do damskich paznokci. Zabarć żonie lub innym dziewczynom, niech sobie kupią nowe :-))))))))))) Pozdrówko! Rysiek

ja swojej obcinam, nie ma innej opcji..
    oczywiście tnę tylko te "igiełki", a obcinam swoimi cążkami :P już chyba wszystko mamy wspólne..

Ja tez swojej Diablo obcinam czasem pazurki bo ona jak to kobieta zbyt czesto je pokazuje a co gorsza nawet czasem ich uzywa. Moze uda mi sie zamiescic fotke co przekonalo mnie do obcinania jej pazurkow ) A robie to wlasnie takimi cazkami do paznokci i chyba nigdy nie obcialem wiecej niz 1mm pazurka.

w 100%dokladam sie do tego co mowi rysiek:P pozdro,,,

o i marblo to moja reka?no prawie identyczna;d:P

fakt takie obcinaczki są nalepsze, tylko problem jest w tym że obcięte pazurki tez doskonale drapią, ja myśle raczej o konarku oklejonym drobnym papierem ściernym (tak coś 1000 bedzie dobra ) ;-)

racze 1500 a ja nie obcinam ma w terra najwieksza, po ktorej najczesciej chodzi, galaz leszczyny ktora jest bardzo twarda sam tam je sobie sciera i jeszcze sie slizga na tej galezi bardzo twarde drewno

Uprawnienia umieszczania postów