-
Otwarte terrarium ...
Moje pytanie brzmi:
Czy można trzymać terrarium z legwanem z otwartą szybą jezeli pupilek nie ucieka ... ? Głównie chodzi mi o spadek temperatury, w pokoju jest mniej więcej ok. 20 stopni C.
Za odpowiedzi z góry dziękuję.
-
Re: Otwarte terrarium ...
-
Ponieważ wyczytałem że jeżeli legwan ma otwarte terrarium to ma lepszy kontakt z opiekunem i się szybciej oswaja, tak jak w przypadku chowu bezterytorialnego. A poza tym może sobie swobodnie wchodzić i wychodzić z terrarium aby móc pospacerować po mieszkaniu.
-
Jak jestem w domu to uchylam terra tak, żeby leg mógł sobie wyjść tylko mam cieplej w pokoju niż Ty. W czasie gdy będziesz otwierać terra spróbuj utrzymać wyższą temperature
Pozdrawiam Magda
-
Jeśli mogę się wtrącić, to ja bez żdnych skrupułów otwieram terra gdy mam w pokoju jedynie jakieś 17-18 stopni (a czasami mam nawet mniej) i nie boje się, że mój Robal zmarznie. Legwan wychodzi kiedy chce (oczywiście pod moją kontrolą) i wchodzi z powrotem, kiedy mu się spacer znudzi. Sam decyduje o tym, czy wyjść, czy nie. Czasami się zdarza, że nie wychodzi, choć terrarium jest otwarte. Tak jest u mnie. Pozdrawiam.
-
zgadzam się z postem agazagagi, jak mu będzie zimno to wróci, one są jak koty z reklam whiskasa ;-) wybierają to co dla nich najlepsze
-
No chyba ze na dluzej pozostanie w chlodnym miejscu wtedy moze nie byc w stanie wrocic do cieplego.
-
przesadzasz Marlbro, musiałbyś go chyba do lodówki wsadzić żeby niebył w stanie wrócić do terra ;-) mój jeszcze przy 17 stopniach robił wyciecki od doniczki z fasolą ;-)
-
Wystarczy jedna noc na podlodze w jakims zakamarku, zwlaszcza przy niocieplonej scianie i jest duza szansa ze legwan pozostanie tam na zawsze.
-
Marblo ma rację. Długie wyprawy w niskiej temperaturze mogą się źle skończyć dla legwanów. Temperatura poniżej 20* nie jest już odpowiednia. Pozdrówko! Rysiek
Uprawnienia umieszczania postów