-
ja już nie wiem...
Wieceie co? Ja już nie wiem co robić...
Zdecydowałam się na lega. Od pół roku studiuje wszystko na ten temat. W końcu odłożyłam kase i zaczęlam szukac terra. Na forum praktycznie nici. We wszystkich sklepach w Poznaniu spiewają za 100 - wys, 50x60 śiewają - ok. 1000 zł
Oferuje mi goś po swoim legu - terrarium. Ale to jest właściwie akwarium 120x40 - podłoga i 50 - wysokość. z tylną ścianą i delikatnym wystrojem - 600 zł. Ja już prawie z tego załamania byłabym w stanie sie zdecydować, ale przeciez to niskie - to raz. A dwa - to przeciez akwarium - nie ma aluminiowej siatki po bokach.
No i co teraz zrobić? Pomóżcie !!!!!
I druga sparawa. Wszyscy karmią swoje legi swierszczami. To w końcu dawać zywe mięcho czy nie ???
-
Re: ja już nie wiem...
no chyba nie wszyscy karmia swierszczami , bo np. ja NIE - i domyslam sie ze conajmniej polowa urzytkownikow tego forum tez nie ... swierszcze zatrzymuje dla swoich ptasznikow
a co do terrarium .. a myslalas o tym zeby zrobic samemu ?!
http://terrarium.com.pl/forum/read.p...=10579&t=10579
Pozdrawiam ! Kuba
-
No tak , to terrarium to moje dzielo i polecam samemu zrobic domek dla swojego pupila. Troche wyobrazni , plyta OSB rece do pracy. napewno wtedy bedzie takie jak ty bedziesz chciala a nie standart ze sklepu. Ja zanim zabralam sie za prace przesiedzialam troche przed kompem , podgladalam terraria innych i duzo czytalam. Dzisiaj skonczylam budowe wodospadu do terrarium dziala super, jak go zamontuje zamieszcze zdjecia. Zycze powodzenia
-
Re: ja już nie wiem..do Dorota.
hej dorota a mogal bys opisac mi jak i z czego wykonalas wodospadzik bo terarium jest super ja tez koncze swoje
zaraz umieszcze zalacznik ale jest ono jeszcze w stanie "surowym" no i che jeszcze wodospad zrobic to byl bym wdzieczny
kozub@dlka.pl
-
może odwiedz szklarza ja widziałem ostatnio u siebie w Lublinie reklamę zakładu szklarskiego i było tam napisane akwaria i terraria na zamówienie.napewno dobry szklarz sie podejmie tylko ciekawe jaką cene krzyknie
pozdrawiam
-
Re: ja już nie wiem..do Dorota.
prosze bardzo Wodospad jest taki sobie , zrobilam go na bazie podstawy pod duzzza doniczke , okleilam ja kamykami , jako zaprawy posluzyl mi cement dekoracyjny firmy KREISEL. Jeszcze wody w nim nie ma bo musze podlaczyc pompke , jutro tym sie zajme. Nie powiem troszke wazy ale chyba nie tak duzo skoro bylam w stanie sama go tam umiescic. Misa ma 52 cm srednicy.
-
Dorotko, jesteś niesamowita ;-). Pięknie Ci to wyszło. Ciekawe jak będzie działać. Kozub, fajne terra, ale daj tam jeszcze trochę zieleni. Piszesz, ze to "surowe" terrarium, więc domyślam się, że masz roślinki na względzie ;-)
Co do terrarium robionego u szklarza na zamówienie, to niestety ceny są dość wysokie. Duże terrarium musi być wykonane z grubego szkła np. 5-6mm, a to kosztuje. Plusem jest to, że są praktycznie nieograniczone możliwości jeśli chodzi o kształt, a w sklepach terraria to raczej proste konstrukcje. Tańszym i praktycznym rozwiązaniem jest OSB, a tylko przód ze szkła . Pozdrówko! Rysiek
Ps. W załączniku moja fontanna z lawy wulkanicznej. Na tylnej ściance trzystopniowy wodospadzik+fontanna z dyszy pompki. To dość dobrze nawilża powietrze.
-
CZESC!!!
JA ZAMOWILEM U SZKLARZA SZKLO KOSZTOWALO 520 PLN A KLEILEM SAM (NIE JEST TO TAKIE TRUDNE) I WSZYSTKO WYSZLO ZA 600PLN A WYMIARY: 140*50*150
-
POMYLILEM ZDJECIA MIALO BYC TO ))
-
dorosłego legwana chcesz trzymać w tej głębokości terra?:>
50cm? przecież on nawet przekręcić się nie będzie w nim mógł
Uprawnienia umieszczania postów