Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Śpiewać każdy może ... :))))

Mieszany widok

Agnicha
    Guest

Śpiewać każdy może ... :))))

Mam nadzieję , że rozbawi was fotka mojego śpiewającego lega ...

Pozdrówko Aga & Mr.Stigler.

Medussa
    Guest

Re: Śpiewać każdy może ... :))))

Ale bajerek !!! Super!

hehehe fajna fotka.A leg bardzo podobny do mojego )))

Czy on śpiewa " Brothers in the arms" Dire Straits ? :-))) Fajny ! Pozdrówko! Rysiek

Jarek Zajączkowski
    Guest

Tak wygląda czerwony język....początkowy objaw rozwijającego się MBD

Tak mi przykro .Całe szczęscie , że Dr Jarek czuwa .

Agnicha
    Guest

A wiec jeśli chodzi o mojego lega, chodzę z nim do weterynarza (który sam posiada warana) i zawsze słyszę ,że mój leg to prawdziwy okaz zdrowia, weterynarz był również u mnie w domu z wizytą do chorego psa więc widział terrarium - nie miał zastrzeżeń.Więc nic już z tego nie rozumiem.Leg ma urozmaiconą dietę,podaję mu wapno , witaminy reptilin firmy sera oraz granulat firmy tropical ... więc co jest nie tak ??? Po przeczytaniu wiadomości od Dr.Zajączkowskiego cofnęłam sie do starszych postów, aby dowiedzieć się wiecej o MBD i musze przyznać ,że bardzo mnie to wszystko zmartwiło a szczególnie zdjęcia które znalazłam ((((((((((((((((( .

Czas na kolejną wizytę u weterynarza ... jeśli znany jest wam dobry weterynarz do którego mogłabym się wybrać z legiem w okolicach Szczecina ,to bardzo proszę o adres.

Pozdrawiam A&S

Jarek Zajączkowski
    Guest

Nie czas na panikę Agnicha! Myślę, że potrzebne jest dla twojego legwana UVB - nic o tym nie piszesz, oraz zwiększenie wilgotności w terrarium - do 90%. Czerwony czubek języka pojawia się prawdopodobnie jako wynik szęstego i długotrwałego trzymania otwartego pyszczka i wysuszenie błony śluzowej (np w nocy podczas snu). Może się to dziać na skutek osłabienia funkcjomowania mięśni żuchwy. Podaj mu raz wygodniu kilka kropel (3-5) bezsmakowego tranu wprost do pyszczka.

Jarek Zajączkowski
    Guest

Podstawowe objawy MBD
    1. miękki - uginający się przy ucisku nos
    2. miękka szczęka górna uginająca sie przu badaniu
    3. zmiany kształtu kości długich kończyn
    4. skrzywienia ogona
    5. załamanie kręgosłupa w odcinku lędżwiowym
    6. zmiana stosunku Ca:P w surowicy krwi z 2:1 na 1:1 i niżej

Jak Pan to zauważył, dr.Jarku ?! Niesamowite. Wpatruję się właśnie w to zdjęcie. Z przodu, przy krawędzi dolnej szczęki widać dziąsło, język jest w głębi ( nad punktem odbitego światła). Ogólnie ciemno w pyszczku. Tak ta fotka wychodzi na moim monitorze. Dobrze, że jeśli to MBD, wykryte jest u młodego legwana ( widać ze zdjecia, że nie staruszek ) i można szybko działać. ak850, fajnie to określiła - dr.Jarek czuwa ;-). Pozdrówko! Rysiek

Uprawnienia umieszczania postów