-
Re: Plyty MDF
Hm wyniki testu :
Plyta z jednej strony byla blyszczaca a z drugiej matowa po oblaniu tej blyszczacej h2o i przeczekaniu ~5 min, widac ze powierzchnia zmatowiala, trudno zatem;D bede musial kupic impregnat nietoksyczny i pomalowac dokladnie ta plyte, ale to zaden problem, cierpliwosc mam fundusze pewnie sie znajda, a checi napewno nei zabraknie
Wlasnie jeszcze co do tych spraw ogrzewania jak myslicie czy na terra 80/50/40 wystarczy jedna zarowka czy lepiej dac dwie w rzadku ? Jeszcze pytanko jak to bedzie z cieplem w nocy po wylaczeniu zwyklych zarowek? Tzn wiem ze czerwona 3ba kupic ale czy ona tez daje odpowiednio duzo ciepla??
-
Marcin Kranc (Shazzy)
Guest
mowilem ze ten laminat jest g wart nawet polakierowac sie nie da glosnikow zeby sie nie rozwarstwily mozna tylko obic albo okleic a gdzie terra
-
A wiesz jak jest z zarowkami? to co napisalem wyzej? bo hm ciekaw jestem jak to jest w praktyce. A co do lakierowania to cos sie wymysli;D
-
Marcin Kranc (Shazzy)
Guest
tzn czerwona to jak dla mnie tez dzienna bo duzo jasnego swiatla daje weź kup najlepiej jak masz kase night glo daja duzo ciepla a o wiele mniej swiatla zarowek zawsze lepiej wiecje slabszych ale ze wzgledow estetycznych kable oprawki itp uzywa sie mniejszej ilosci 1 do 2 wszystko zalezy czy bedziesz mial bezposrednio rosliny pod zarowka czy nie jesli nie to mozesz uzyc jednej mocnej ale i tak jest ryzyko popazenia stworzenia szczerze to polecam do malego terra kabel grzewczy np 8w tylko i slabe zarowki do wyrownania tmp na gorze wszystk ogranicach rozsadku ty sam najlepiej bedziesz wiedzial jak rozlozyc cieplo wzaleznosci jak wystroj zrobisz nikt inny jesli masz gore przykryta deska to wtedy mniej ciepla ucieka i czasem wystarczy przewod grzewczy + zarowka w dzien a wnocy gasnac obniza o pare stopni tmp symulujac naturalny biotop wedlug mnei najlepsze roziwazanie ja uzywam w dotychczasowym 2 dziennych reptiglo najmocniejszych i jeden przewod grzewczy a wnocy 2 75w nigt glo w poblizu legowiska jaszczurki po co reszte grzac jak spi w jednym miesjcu obnizenie jest o jakies 5stopni mowie ci najlepiej sam w granichach rozsadku poprubuje narazie na tanich zarowkach po 2 3zl niekoniecznie nawet lustrzankach i przewodem grzewczym i jak juz dojdziesz co i jak optymalnie kup wtedy lustrzanke
-
no sprobuje to jakos wykombinowac ale biorac pod uwage ze to moje pierwsze terra i ogolnie pierwszy tego rodzaju zwierzak to bedzie trudno, w kazdym razie dzieki za info
-
Marcin Kranc (Shazzy)
Guest
szczerze mowiac to poczekalbym do rana az ci ktos sensowniej napisze na temat oswietlenia i ogrzewania i zebys mial kilka opini do wyboru a nie jedna to wtedy znajdziesz "zloty srodek" w samym ogrzwaniu i oswietleniu mam takie sobie doswiadczenie ale moj sposob sie sprawdza najwazniejsze zeby wszedzie byla rownomierna tmp
-
Oki wielkie dzieki za sensowna odpowidz i nie czepianie sie ze "to juz bylo" , czekam jesli mozna oczywiscie na odpowiedzi na pytanko : "Czy dla zbozowek wystarczy jedna zarowka na dzien przy terra 80/50/40, jak ma sie sprawa z nocnym ogrzewaniem, czy potrzebny kabel grzewczy czy nie i co jeszcze musialbym wiedziec o ogrzewaniu?"
Oczywiscie jesli nei sprawi Wam to wiekszych klopotow
Pozdrawiam i dobrej nocy zycze
Tomcat
-
tak jak ci pisalem zarowki nocne sa potrzebne dla zwierzat ktore zyja w nocy bo inaczej ich nie zobaczysz bo caly dzien siedza w kryjowkach , a temperature i ilosc zarowek sprawdzasz doswiadczalnie tzn kupijesz ze dwa albo 3 termometry i rozmieszczasz je w roznych czesciach terrarium i zakladasz zarowe o danej mocy i sprawdzasz ile jest pod zarowka (max 32-35) jezeli to osiagniesz a w innym miejscu terrarium jest na 22c to musisz dolozyc jeszcze jedna zarowe o mniejszej mocy tak aby we wszystkich miejscach w terrarium byla w miare taka sama temperatura dopuszczalne jest zeby w jednym z miejsc tem =25 w innym 28 a pod zarowa 28.
jezeli mieszkasz w bloku to raczej nie bedziesz mial problemow z utrzymaniem tem w nocy jezeli w terrarium temp spadnie ponizej 20 c w nocy wtedy bedziesz musial wlaczac jedna zarowe w nocy (najlepiej kolorowa zeby ci po gałach nie swiecila)
-
a temperature w nocy mozesz regulowac jeszcze przez zamkniecie czesci dolnej kratki wentylacyjnej
-
Nieśmiało zapytam: Czy temperatura powinna być równomierna w całym terra, czy raczej różna, aby gad wybrał sobie najlepsze miejsce wg swego uznania i potrzeb?
Uprawnienia umieszczania postów