Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 56

Wątek: Ja już nie wiem co robić !!

zet
    Guest

Re: Ja już nie wiem co robić !!

zadzwon do mie: 603914256 wszystko ci powiem!!!

Witam w Nowym Roku .
    Do weterynarza już dzwoniłem .
    Jutro jeżeli nic nie stanie na przeszkodzie jade do weta ... jeżeli nie to zrobie to w poniedziałek z rana .
    Boje się bo gdy okaże się ze to jaja i trzeba bedzie zoperować
    Nie wiem nawet czy w Krakowie jest tak dobry specjalista jak Dr Jarek , gorzej jak niema do Wrocławia to duży problem w dodatku pociągiem ....
    Z tego co wiem to Dr Seydow Zan Diarra ( Afrykańczyk ) jest specem od gadów ale to tylko ponoć .
    W każdym bądz razie jak już coś będe wiedział to się odezwę.
    Pozdrawiam i dziękuje za wypowiedzi !!

Nie za duży pośpiech z tym nożem. Może zrobić jej skrzynkę z ciepłym, lekko wilgotnym torfem i pozpolić normalnie złożyć jaja ? Te 5 dni kopania to nie jest jeszcze czas, aby wpadać w panikę.

Dziś jade do lekarza na RTG zobacze co powie weterynarz Krakowski ?
    Pozdrowionka w Nowym 2004 Roku dla Zielonych także !!

Krzysztof, odpisałam wkońcu

Re: Ja już nie wiem co robić !!do Dr Jarka

Wróciłem z wizyty u weterynarza !! hmmmm....
    Teraz wielkie myślenie mi zadał .
    Po zrobieniu RTG Dr weterynarii ( Afrykańczyk ) stwierdził iż na zdjęciu nic nie widać poza fałdami tłuszczowymi ?!
    Faktem jest iż podczas RTG mój kochany Demolek no Demolka poruszył się co jednak nie miało większego wpływu na fotografie , miejsce fotografowane wyszło w porządku , po czym pomacał co nieco i stwierdził ze w tej chwili trudno cokolwiek powiedzieć ale on nic nie widzi ??!!
    Po zerknięciu na pory udowe stwierdził iż wskazują one na samiczke .
    Dr Jarku .. zdjęcie RTG wyśle do Pana na konsultacje oceni to Pan najlepiej . zeskanować mi się nie udało , nic nie widać na skanach .
    Doktor u którego byłem stwierdził ze można ponowić zdjecie RTG za dwa tygodnie wtedy może foto coś wykaże ....
    I tu jestem w strasznej rozterce (( specjalista o którym pisały nawet gazety , stwierdził jednoznacznie ze gdyby miał przeprowadzić sterylizacje to tylko i wyłącznie na moją odpowiedzialność
    Jak stwierdził .... że brał udział w tego rodzaju operacjach lecz nigdy nie wykonywał ich samodzielnie , i co teraz ( myśle )....?????

Kenias, czesiek słusznie zauważył, że jeśli samica ma jaja i szuka miejsca do ich złożenia trzeba jej to umożliwić. Moim zdaniem sterylizacja to tylko wtedy gdy jaja zalegają i samica nie umie sobie sama z tym poradzić. Taki przypadek miał Fatman, którego samicę operował dr.Jarek i z tego co mi wiadomo ma się ona dobrze. Natomiast jeśli są jakiekolwiek wątpliwości co do tego czy są to zalegające jaja trzeba działać szybko. Ta samica nie miała szczęścia - http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=9770&t=9770 . Poczytaj ten wątek. W Twoim wypadku radzę Ci wysłać pocztą RTG do dr.Jarka, a powtórzyć je jeszcze raz, tak jak zalecił to weterynarz. Dla pewności. To, że ona kopie nie świadczy jeszcze o potrzebie złożenia jaj. Wiele legwanów kopie w podłożu . Mój również miewa niespokojne okresy i w terrarium wygląda jak po trzęsieniu ziemi ;-) Pozdrawiam! Rysiek

Drogi Ryśku RTG już wysłałem.
    Umożliwić hmmm..... a co jeżeli ktoś nie był przygotowany na taką sytuacje ? nie mam terrarium tak urządzonego aby umożliwić złożenie jaj ( niestety byłem pewny od początku ze jest to samiec , moja wina wiem o tym !! )
    Problemem jest także sytuacja w której jak się okaże ze z wielu problemów nie bedzie mogła złożyć jaj co wtedy za pięć dwunasta bede myślał co robić ? tego nie wiem dlatego wole to napisać , każda sugestia jest dobra i warta przeanalizowania prawda ?...
    W każdym bądz razie zdjęcie wysłałem i po niedzieli mam nadzieje otrzymam diagnoze od Dr Jarka .

Czy może mi ktoś napisać jaki jest okres oczekiwania na złożenie jaj ? mam na myśli czas jaki samica musi się przygotować , ile czasu trwa to całe kopanie podłoża ? czy jest to reguła ze taki a nie inny okres oczekiwania na złożenie jaj .
    Jak długo może trzymać w sobie jaja ... i skąd będe wiedział ze okres na złożenie jaj już minął .....?i niezbędna jest operacja .
    Druga rzecz to przygotowanie ? jeżeli samica niema odpowiednio przygotowanego podłoża to czy w takim wypadku złoży jaja ?
    Może ktoś tego doświadczył bardzo bym prosił o pare słów !!
    Z góry dziękuje za odpowiedzi !!

I dobrze zrobiłeś, że wysłałeś RTG. Po niedzieli zadzwoń do dr.Jarka i będzie wiadomo co dalej. On kiedyś napisał, że samica, której nie można zapewnić warunków w terrarium do złożenia jaj i nie jest przeznaczona do rozrodu powinna być wysterylizowana. O tym musisz już zadecydować sam po konsultacji z dr. Jarkiem, ale nawet jeśli stworzysz jej warunki do zniesienia jaj i odbędzie się to w sposób naturalny, bez interwencji skalpela, to problem składania jaj powróci, bo samice składają jaja ok. 5-8 razy w ciągu życia. Pierwsze po ok. 2-3 latach. Chciałbym Ci pomóc, ale nic więcej nie jestem w stanie doradzić. Chyba nikt tutaj nie chce czytać tego typu postów jak z linku, który wyżej podałem. To przykre, więc nie czekaj do za 5 dwunasta jak piszesz, tylko upewnij sie, że wszystko jest dobrze już teraz. Mam nadzieję, że to jeszcze niepotrzebny alarm, ale jeśli to samiczka trzeba to mieć na względzie. Jeśli tym razem okaże się wszystko Ok, pomyśl jak stworzyć jej warunki do złożenia jaj w najbliższej przyszłości. Proponuję kontakt z dr. Robertem. On rozmnożył legwany w niewoli i ma dużą wiedzę na ten temat. Powodzenia ! Rysiek

Uprawnienia umieszczania postów