Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Ja już nie wiem co robić !!

Mieszany widok

Ja już nie wiem co robić !!

Od 5 dni moja gadzinka przestała przyjmować pokarm ..nic tylko kopie i za wszelką cene chce wydostać się na zewnatrz terrarium.
    Gdy wypuszczam go na zewnątrz odrazu biegnie do okna , niestety nie mam możliwości puszczenia go samowolnie bo ma 90 cm i wszystkie kwiatki zdemoluje a wtedy mnie w domu zabiją
    Naprawde nie wiem co mam już robić .... nawet nie spojrzy na jedzonko .
    Czy to normalne ? bo już nie wiem nie wspominam o rękach !! całe podrapane )

Re: Ja już nie wiem co robić !!

a moze chce zlozyc jajka skoro kopie i szuka miejsca gdzie by to mogla zrobic ale nie jestem pewiem wybierz sie do weta albo przygotuj jej miejsce do zlozenia jaj ale poczekaj jeszce na posty innych

Ja mam samca ok 1.5 roku i też cały czas chce wyjść z terra i kopie w podłożu.Tylko różnica jest w tym,że mój jest łagodny.

a moj jak chcial nawiac z terra to kopal dziury pozniej wpadl ajk sie otwiera zamek w terra i spierdziela jak am na to ohcote i sam sobie 6tam whcodzi ajk tez mu ohcota pzryjdzie,ale moze dla twojego lega terra jest za male?/p.s. tak tylko wtracilem,,,,

Jesli nie je to najprawdopodobniej sa to jajka. Trzeba szybko na rentgen. Jak nie urodzi jajek to niestety operacja Cie czeka...

Hmm z tymi jajkami to chyba coś nie tak ...pierwsza sprawa to wiek , ma niewiele ponad półtora roku więc chyba za wcześnie na jaja .( Okres dojrzałości osiąga w wieku 3 lat )
    Jaja można wyczuć ....? a u mojego nic takiego nie wyczuwam
    Ostatnio nabrał kolorków , koło oczu , podgardle , łapki zrobiły się lekko pomarańczowe , nie widze żadnych oznak choroby a i weterynarz stwierdził iż na zachowanie nic niestety nie poradzi .
    Czasami miewał takie przebłyski ale po 2 3 dniach przechodziło .
    No nie wiem co jeszcze ?

zet
    Guest

CHYBA FATMAN MA RACJE MOJA LEGWANICA TEŻ TAK SIĘ ZACHOWYWAŁA I JUŻ JEST PO OPERACJI .WYBIERZ SIĘ SZYBKO DO WETERYNARZA I ZRÓB JEJ RTG

Jarek Zajączkowski
    Guest

Zrób zdjęcie RTG (puki nie jest za późno). Jeśli możesz zeskanować umieść je na forum. Wiek legwanicy całkiem odpowiedni, kolory też. Zachowanie musi mieć swoje przyczyny. Prawdopodobnie jaja lub hypertrofia jajników (nadmierny wzrost).

Sam już nie wiem czy to samiec czy samica ...a niemam możliwości zrobienia fotografi (
    Gdyby jednak miały to być jaja lub hypertrofia to co wtedy mam zrobić ??
    I jeszcze to RTG czy każdy weterynarz może to zrobić ?
    Czy można w jakikolwiek sposób zapobiec w przyszłości składanie jaj ...? nie wiem jak to sie fachowo nazywa.

Zdjęcie zrobią legwanowi w lecznicy weterynaryjnej, gdzie dysponują sprzętem do wykonywania RTG. Zobacz tutaj - http://terrarium.com.pl/forum/read.php?f=110&i=15&t=10 . Masz weterynarzy z Krakowa, więc dzwoń i rób to RTG. To dla pewności, a jak faktycznie będą to jaja i trzeba będzie usuwać operacyjnie dowiesz się reszty. Pozdrówko! Rysiek

Uprawnienia umieszczania postów