-
wentylacja
witam potrzebuje maksymalnego chlodzenia w akwaterra i wymyslilem zeby wmontowac w pokrywe dwa wiatraczki od pc. tylko nie wiem jak je umiejscowic zeby byl najlepszy obieg powietrza. wydaje mi sie ze wlotowy z boku a wylotowy na gorze zeby odciagal cieple powietrze od swietlowki. jak macie jakies sugestie to bede wdzieczny
-
Marcin Kranc (Shazzy)
Guest
Re: wentylacja
a dlaczego chcesz chlodzic i tak bardzo wietrzyc roslinki nie lubia przeciagow zwierzaki tez moze latwiejszym rozwiazaniem bylo by wsadzenie slabszego zrodla tego ciepla tj wymien zarowki na slabsze wylacz albo wkop glebiej przewod grzewczy!
-
odchodząc od off-opica "shazzy'ego" to wydaje mi sie ze to co proponujesz, jest najlepszym rozwiazaniem, lub umiejscowienie obu wiatraczków wlotowych z boku... wedlug praw fizyki (z ktorej nigdy nie bylem dobry) cieple powietrze i tak sie będzie ku górze unosilo, i wylatywalo górną wentylacja...
-
Jeśli juz koniecznie chcesz tak wentylowac to wystarczy ci jeden wiatraczek wyciągowy, i tak powstanie podcisnienie i nawiewem bedzie zasysalo powietrze i nie bedzie takiego przeciagu.
Najlepiej byloby zwiekszyc powieszchnie nawiewu i wywiewu bez wiatraczkow - wymiana powietrza bedzie bez przeciagow.
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów