Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: zima !

Re: zima !

Nie w tym rzecz, że koper jest niezdrowy . Wzmaga trawienie i działa lekko moczopędnie ( przynajmniej na ludzi ). Zawiera olej ( w tym olejki eteryczne ) , białko, kwasy i sole mineralne. Problem polega na tym, że jak legwan wcina duże ilości kopru, nie ma ochoty na inne rzeczy, a wiadomo jedna roślina ma tylko swoje typowe dla siebie składniki. To samo dotyczy innych roślin np: Bazylia, Kolendra, Lubczyk, Melisa, Mięta, Oregano, Szałwia. Dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona i głównie o to chodzi. Pokarmy powinny być dobierane tak, aby korzystny był stosunek Ca:P . Idealnie gdy jest 2:1. Niestety jest to trudne do zrealizowania w praktyce i dlatego dajemy wapń i naświetlamy UV. Zioła powinny być raczej dodatkiem do diety legwana i to samo dotyczy kopru. Tak mi się wydaje. Też podaję koperek, ale jako przysmak. Pozdrówko! Rysiek

nie no oczywiscie oczywiscie sie zgadzam,ale poprostu mam problemy z innymi i do tego dodaje witaminki,ale ze jest taka pora zimowa a nie inna to leg tez musi sie do tego przyzwyczahac,ja staram sie jak najlepiej go karmic no ale wmiare rozsadku,,,,,

Zastanawiam sie czy ten koperek pochodzi ze sklepu czy jest hodowany w domu. Jeśli ze sklepu... przypuszczam ze nic poza nawozami w nim nie ma. Ja na szczeście jescze mam sporo świeżego mleczu,koniczyny i jasnoty na dworze.

KOPER JEST OK

"Surowcem leczniczym jest dojrzały owoc kopru ogrodowego. Zawieraja one kilkanaście procent oleju, około 15% białka, do 3% olejku eterycznego, flawonoidy, sole mineralne, związki kumaryny i kwasy wielofenolowe. Substancje te powodują poprawę trawienia, działają łagodnie moczopędnie i zmniejszają napięcia mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Stosuje się je w niestrawności, przy wzdęciach, braku apetytu i innych zaburzeniach trawiennych."

OWOCE a nie łodygi i liście...

A nawet jeśli -to co w tym złego?

Poprawia trawienie i pobudza apetyt...

Można też podawać liście cykorii.
    W zimie jest ich sporo.

Polecam wszystkim kupienie kielkownicy. Kosztuje to ok. 30 zl. Wrzucacie kielki, podlewacie i po 3 dniach juz mozna legowi dawac.

Uprawnienia umieszczania postów