Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Oszalał JE I JE

Oszalał JE I JE

Witam ponownie

Coś dziwnego dzieje się z moim Robalem !! Jak już pewnie zauważyliście w temacie ciągle je i to potworne ilości już nie wiem czym go zapchać potrafi codziennie zjeść dwa obfite posiłki (jedna porcja to pełne pudełko po litrowych lodach) i to całkiem pokaźnych rozmiarów. Miał tydzień temu okres że schodził na jedzenie raz na dwa trzy dni a teraz ... SZOK. Jak się dorwie do miski to jak nie będzie widać dna nie odejdzie!
    Martwił mnie stan jego łąpek po ostatnich przygodach z popażeniem ale najwidoczniej przestało boleć i poczuł się lepiej bo nadrabia nad wyraz szybko.
    Nie szukam w związku z tym rady a wręcz przeciwnie cieszę się jak widzę jego mordke w misce :-) tak tylko chciałem sie podzielić z Wami takim nietypowym zachowaniem mojej gadziny ...

Re: Oszalał JE I JE

Seb, Gucio nie ma teraz takiego okresu, ale w zeszłym roku latem jadł takie ilości luźno rozłożonych liści nawet 2-3 razy dziennie i sam wytrzeszczałem gały gdzie mu to się mieści. Do tego trochę warzyw, kwiatków i owoców. W tym roku nie ma takiego apetytu i je 1-2 razy dziennie. Jeden posiłek to głównie liście, a drugi daję mu z ręki i jednorazowo wygląda to tak jak na załączniku. Zmieniają się tylko warzywa, owoce, posiekane kiełki na liściach. Tu akurat jest gruszka, pigwa, winogron i czerwona papryka. Częściej jest potarta marchew z jabłkiem, posiekany np. por , szczypiorek lub koperek i do tego siekane kiełki ( kiełków max, ile zje ). Pozdrówko! Rysiek
    Ps. W takiej miksturze łatwo przemycić witaminy i wapń.

No takich kanapek to ja mojemu smokowi nie serwuje :-) ten to ma wypasy hehe
    Rysiek do takiego dania powinieneś mu serwetke zawiazać pod szyja :-) Ja chyba musze zacząć wzbogacać mu diete o jakieś zapychacze typu owoce warzywka bo troszke mało mu tego serwuje .

Ewidentnie takie podawanie zwierzakowi jedzenia uwazam za zboczenie ;-) moje ostatnimi czasy jedza tak jak chca potrafia miec przestoje 1 dniowe , moze dlatego ze maja dosyc nietypowy tryb zycia mianowicie raz jeden jest w terra a drugi chodzi po pokoju a raz drugi zmieniam je mniej wiecej co 2 dni z przyczyn o ktorej kiedys wspominalem a mianowicie ze sie nie toleruja .

Pozdrawiam M.D.

W ten sposób dostaje jeden posiłek, bo inaczej wyjada tylko to co lubi, a tak wiem co i ile zjadł. W misce jest raczej zielenina, bo gdy dawałem mandarynki lub morele to tylko to wyjadał. Latem ma również dostęp do całych gałęzi np. lipy lub akacji, które daję do terrarium . Co do owoców i warzywek to nie musi mieć tego dużo ;-) Pozdrówko! Rysiek

Masz szczescie ze Twoj leg tak je . Moj po krotkim okresie obrzarstwa znowu udaje ze nie widzi jedzonka

Tusipek
    Guest

Moze jest w ciazy :-))

Kto ? Dorotka ?!

Tusipek
    Guest

Rysiek - mialem na mysli Legwana Seb'a :-))

Moze ma ochote zlozyc jajka i dlatego tak duzo je.

Wiem, żartowałem ;-) Mam nadzieję, że Dorota się nie pogniewa. Co do legwana to Seb ma samca. Tak mi się wydaje. Rysiek

Uprawnienia umieszczania postów