Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: ..::CO jest grane::..

Unit
    Guest

..::CO jest grane::..

mój legwanek nic nie je oprócz lisci rzodkiewki nie chce nic jesc jak nakłonic do jedzenia czegos nowego?? lubi jajko na twardo (tylko białko) i czasem ser zółty jak go skłonic ???? nie lubi za bardzo owoców co mam robic???

Lukas_Cool
    Guest

Re: ..::CO jest grane::..

Strata apetytu to pierwsza oznaka albo złego samo poczucia lega albo początki choroby, albo po poprostu ma złe warunki: wilgotność temp. itd
    Jeżeli dopiero co go kupiłeś to normalne że nie je, a kaprysy legów w jedzeniu są naprawde różne

3maj się

Hmmm z tego co wiem to legwany sa roslinożerne i nie jedza sera żółtego. Jajko owszem --żółtko i to tylko raz na jakis czas. Mój legwan je liscie mlecza ( mam hodowle w skrzynce) , kiełki , szczypiorek , por , liscie burakow ćwikłowych ,liscie fasoli i wiele innej zieleniny, czasami owoce dla urozmaicenia.Zawsze robie mu salatke i sam wybiera na co ma ochote. Musisz swojemu urozmaicic jedzonko. A z tego co czytalam na forum wiekszosc legwanikow jest w okresie "Tadka Niejadka" to z czasem minie.

Nie przejmuj się, tez mam takiego lega który najchętniej nie jadłby nic poza liścmi, a żeby go przyzwyczić do innych liści ró z nich sałatki, złoże się że jak wymieszasz ze soba różne liście to leguś nie będzie wybierał rzodkiewkowych tylo pochłonie wszystko jak leci

P.S. kup mu jakąś doniczke ze Sweedenoponic (te zioła w doniczkach z supermarketów) na to naa 100% też się skusi

tu korsakow bym sie z tobą nie zgodził że nie bedzie wybierał bo mój wybiera to co najlepsze

Doroto a nie tak przypadkiem białko a nie żółtko ?
    Mój też ostatnio jest strasznie wybredny najpierw przez 3dni nic nie je potem jak mu się wkońcu żołądek przyklei do kręgosłupa zejdzie łaskawie i siedzi godzinami pod miską a ja mu napełniam i napełniam :-)

Nie mowie napewno ze zoltko , moze Ty masz racje ze bialko. Choc wiem napewno ze zoltko zawiera wiecej bialka niz bialko i wiecej witamin a zatem jest bardziej wartosciowe. Jesli dobrze pamietam to gdzies na forum juz byla mowa na ten temat.

Ja podaję dorosłemu legwanowi tylko w zimowe miesiące pół gotowanego jajka ( białko+żółtko ) co 3-4 tygodnie. Niekiedy przerwy są nawet co 4-6 tygodni. To roślinożercy. Pozdrówko! Rysiek

Masz racje Meg leniuchy , postaram sie poprawic Ja mowilam o zoltku , Seb o bialku a Rysiek poskladal jajo w jedna calosc Oj wiem ze roslinozercy , moj nawet jajka nie chce jesc tylko zielsko.

Uprawnienia umieszczania postów