-
EGZOTARIUM Sosnowiec
Po głośnej akcji z maja 2003r. dużo myślałem.
Gdyby wykorzystać cały zapał i przejąć (jako organizacja, stowarzyszenie) egzotarium . Stworzyć schronisko , hotel dla gadów. W obecnej postaci jest to kulejąca placówka przynosząca wstyd (..) Jako przyczółek np PST prowadzić działalność statutową. W momencie wejścia do UE będzie potrzebna organizacja, która będzie opiniotwórcza, wspomagała pracowników TOZ przy interwencjach itd itd
Jako grupa o takim profilu może się starać o dofinansowanie z zagranicy (organizacje z UK D NL) Z funduszy z ochrony środowiska itd itd.
Może to jest szansa dla tej placówki ?
-
Re: EGZOTARIUM Sosnowiec
Co z tego, że organizacja np. typu PST będzie wspomagała TOZ jak oni ( przynajmniej te osoby z TOZu które tam były ) nie chcą dostrzec tego problemu. Raporty z naszymi uwagami poszły do Częstochowy i Warszawy, sam rozmawiałem również telefonicznie z kimś "ważnym" ( mam nazwisko ) z warszawskiego TOZu i do dzisiaj nic. Najpierw trzeba chcieć rozwiązać problem, a następnie umieć to zrobić. Ani jedno, ani drugie w przypadku TOZu na dzień dzisiejszy nie jest możliwe. O gadzich, ptasich czy małpich problemach ci ludzie nie mają pojęcia. Przedstawiciel TOZu z Warszawy powiedział, że specjalistę od gadów mają w Szczecinie i trudno go na Śląsk ściągnąć . Wysłali ludzi od piesków i kotków i żeby było śmieszniej to te panie nam opowiadały jak to miesiąc trwa zabieranie komuś maltretowanego np. psa. Takie jest prawo i możliwości jego egzekwowania przez TOZ :-( . Pozdrówko! Rysiek
-
Rysiek mądzrze mówi, podpisuje sie pod tyma tak na marginesie to ostatnio pisałem w sprawie ezotarium, i nie tyklo do wwf, znanej na całym świecie organizacji ekologicznej. I co oleeeeeewka! Więc z przyktrością stwierdzam że jak przyjdzie c do czego to właśnie tacy goście z wwf dostaną kase i oni będą pomagać tozowi ;-(
P.S. Fachowość ludzi z tozu można poznać po banerze rekalmowym ich www. na którym widniało hasło (mające udawać gadkę, sprzedawdy w zoologiku "Gekony nie tracą sierści i dają się łatwo oswajać ;-)" to chyba przykre że fachowcy nie odróżnają gekona od gibona :-D, no cóż polskie bagno...
-
Korsakow pomieszał TOZ ze ze Światowym Funduszem na Rzecz Przyrody (WWF).
TOZ nie ma niż wspólnego z akcją WWF. A baner reklamowy, cóż, według mnie jest bardzo dobry, a ironia w tym zdaniu chyba jest aż nadto czytelna. Czyż nie spotykamy się w sklepach zoo z informacjami typu: "legwan zielony dorasta do 80 cm", nawet na forum gdzieś było, że ktoś usłyszał taką informację w sklepie. Wielu sprzedawców powie wszystko, zeby sprzedać zwierzaka. Powszechnie sprzedaje się tu na forum np. samce i samice pytonów królewskich wielkośc 50 cm, choć wiadomo, że to raczej pic.
WWF nie zajmuje się takimi sprawami, to tak jakby do udać się do zegarmistrza, zeby nam naprawił samochód.
-
Sory za głupi temat ale podchodząc do tego - zakładając ,że i tak się nie uda nie pasuje do ciebie Rysiu.
Panie z TOZu nie są fachowcami i napewno nigdy niebędą się znały na gadach (tak przynajmniej deklarują). TOZ (na podstawie ustawy o ochronie zwierząt) jedynie składa ,,doniesienie o przestępstwie'' na policji i liczy że zostanie wszczęte śledztwo w tej sprawie. Takie mamy prawo, że na podstawie zebranych materiałów decyduje sąd. Właściciel zwierzęcia może dobrowolnie zrzec się do niego praw (np. za łagodniejsze potraktowanie przed sądem - próba naprawienia winy). Jeśli jest ciągłość czynu zabronionego może prokurator wystąpić o zabezpieczenie do czasu decyzji sądu zwierząt. (...)
TOZ już w wielu miastach jest odmłodzony i działa naprawdę prężnie, odważnie i nowatorsko. Działanie z TOZem miałoby charakter partnerski a nie podległy.
Gdyby pokazać na światło dzienne warunki w egzotarium oraz przedstawić propozycję polepszenia tego stanu (przejęcie przez organizację fachowców)
to taki projekt ,,odnowy'' pewnie byłby przyjęty (napewno nie bez trudu)
Rysiu - koniec z tym jesiennym pesymizmem
-
sznowny dr robercie, prosiłem wwf o pomoc prawną, wydaje mi sięjednak że do takich rzeczy wwf został stworzony, dlaczego ta organizacja może ratowac niedzwiedzie trzymane w nieludzkich warunkach w kazahstanie, a nie mo.że pomóc gadom trzymanym w podobnych warunkach w polsce?
a co do banerku, to pomyłka byłe taką "wyrazówką" chodizło mi oczywiście o banne wwf, i uważnam że to zdanie, jest raczej dowodem na niewiedze, bo gdyby toam było zadnie typu "waran, nie rośnie za duży i jest bardzo łagodnym zwierzakiem" to ok. sarkazm, cytat ze sprzedawcy... ale podczas wielu lat mojego chodzenia po sklepach jeszcze nikt mi nie wmawiał że geki mają sierść
A treść mojego postu miała wyrazić mój brak wiary w to że kiedykolwiek hodowcy gadów będą traktowani przez toz poważnie, niestety dla urzędasów z tozu jesteśmy amatorami, a dla wojujących ekologów z wwf jesteśmy tymi złymi co trzymają biedne zwierzęta w za małych 'klatkach"
-
przypominam że panie z tozu, wyakazały sięnie tylko niewiedzą, ale i chamstwem, przekazując min nr prywatnego tel komórkowego fatmana dyrektorowi egzotarium, (który tez jest członkiem toz-u ;-( ) to tak jakby prokurator przekazał prywatny nr tel ofiary, oskarżonemu - czyż nie?
ale załóżmy że zbierzemy się na śląsku w kilka osób, i pójdziemy do tozu, i co spotkamy tam pana dyrektora egzotarium i razem ustalimy jak będziemy zapobiegać przypadkom trzymania zwierząt w nieludzkich warunkach
To przykre ale odwiedzając odtatnio gliwicką palmiarnie, rozmawialiśmy z panią która opiekuje się wycieczkami, i ona te nasze sugestie że naślemy toz, sanepid (woująca Nika ;-) ) potraktowała lekkim uśmieszkiem, i tylko smutek w naszych serduszkach został kiedy iwdzieliśmy 2 lesi w terrarium pustynnym i z resztami starej słąaty na misce ;-(
Moim zdaniem coś może się zmienićdopiero w maju ;-), w eu nawet głupi bojownik syjamsi (betta splenderis) ma zagwarantowane prawnie 4 litry akwarium w sklepie, a u nas zazwyczaj 150 mililitrowy kubeczek, jeśli ktoś dokopie się w prawie unijnym przepisów dotyczących przetrzymywania i handlu zwierzat egzotycznych to moze wtedy cos się ruszy, na razie jest tak że pisze sieto tozu: "w tym a tym sklepie mają ryżowce i aleksandrette zieloną a na dodatek sprzedają traszki" przychodzi odpowiedz "sprawą zajmuje się inspektorat w częstochowie (skelp jest w katowicach)) i konie ,smutne ale prawdziwe
a może to jedenak jesienna deprecha ;-)
-
Wydaje mi się, że zbyt poważnie traktujecie TOZ. Jest to Towarzystwo, którego nowe przepisy przerosły. W momencie wejścia do UE wejdą pewne normy, z dokładnymi wytycznymi itd itd. W wypadku zastania takiej struktury jaka jest obecnie to TOZ po wejściu do UE będzie jedynym organem kompetentnym do kontroli warunków np zarejestronanych w danej gminie hodowli legwana zielonego.
I np Fatman będzie miał kontrole w domu pań z TOZ wraz z Całką (dyr. Egzotarium)
Właśnie w tej sprawie jest mój list - prowokacja.
Chcę zkierować zapał i wiedzę w kierunku czegoś wielkiego.
No ale może faktycznie lepiej złożyć uszy po sobie, omijać dużym łukiem egzotarium i poddać się kontroli ,,fachowców'' z jego tchórzliwym dyr na czele ???
-
Korsakow, pisz staranniej :-))) Proszę...
-
Cyt" No ale może faktycznie lepiej złożyć uszy po sobie, omijać dużym łukiem egzotarium i poddać się kontroli ,,fachowców'' z jego tchórzliwym dyr na czele ???"
W tym momencie mnie wnerwiłeś do bólu ! Byłeś tam ? My byliśmy. Nie pisz , że jestem pesymistą, bo nie jestem. Jestem raczej realistą i jak panie z TOZu przedstawiły aspekty prawne ( o czym Ty też piszesz ) i wydaje Ci się, że prawo jest Ok, to się mylisz. Jakie zwierzę ( maltretowane ) doczeka lepszego żywota jak trzeba zdać się na działanie policji i prokuratury ? Żadne ! Dopóki prawo się nie zmieni TOZ i inne tego typu organizacje będą miały "powiązane ręce" i na nic nasze wizyty i interwencje. Realnie patrząc na temat warunków stworzonym zwierzakom nie tylko egzotycznym, ale i tym hodowlanym ( na ubój ) jest wiele do zrobienia. Jeśli to ma się kończyć na spisaniu raportu, który gdzieś sobie będzie leżał - dziękuję. Wolę tego nawet nie widzieć, bo serce boli. Jeśli da się coś wywalczyć- proponuj konkrety, jestem "za". W przypadku dyrektora Egzotarium na dzień dzisiejszy aż się prosi zastosować prawo Ohma - "nie wychodź z doma bez łoma" i " im łom cięższy, tym efekt większy". Nie jestem za przemocą, ale do niektórych tylko to dociera. Rysiek
Uprawnienia umieszczania postów