Temperatura ma duże znaczenie jeśli chodzi o trawienie pokarmów co wpływa bezpośrednio na apetyt. 25* to za mało w dzień. Powinno być 30* , a pod promiennikiem nawet do 38*. Wtedy szybciej przebiegają procesy trawienne. W trudnym, zimowym okresie postaraj się wprowadzić do jadłospisu kiełki ( lucerna, fasolka munguska, rzodkiewka, soczewica, soja, słonecznik itd ) dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Tam kupisz również kiełkownicę - plastikowy pojemnik na kiełki. W doniczkach i skrzynkach po kwiatach balkonowych sadzę co kilka dni nasiona fasoli co również jest cennym pokarmem dla legwana, a co ważniejsze chętnie zjadanym. Można wykorzystać liście i pędy ( posiekane z np. potartą marchewką ). Sałata i kapusta mogą mieć tylko niewielki udział w diecie i od wiosny do późnej jesieni najlepiej z nich całkowicie zrezygnować. Działają niekorzystnie na wchłanianie wapnia ( sałata ) oraz nerki i trzustkę .