Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: pierwsze kroki

m.malew
    Guest

pierwsze kroki

Od dwóch tygodni jestem posiadaczem legwana. Parę pytań.
    Gadzina jest komletnie sparaliżowana strachem. Je tylko wtedy jak jej coś podsune pod pyszczek. Jestem przekonany że byłaby gotowa umrzeć z głodu byleby się nie ruszyć. Gdziekolwiek ją posadze tam siedzi cały dzień. Pije tylko wtedy, gdy ją posadzę koło miski. Pytanie: jak zaraze zachęcić by żarła i przede wszystkim piła samodzielnie? nie wspomne o kąpieli itp.
    Drugi problem. Łażą po niej małe- jakby pajączki? czerwone. Dają się łatwo zgnieść. Problem w tym że nie wiem gdzie cholery się lęgną i jak z tym definitywnie skończyć. Nie chcę gadziny straszyc dotykaniem, a tym samym tępieniem tych robali.
    Poza tym jest OK. Zastanawiam się tylko jak długo może wytrzymac taki stres i czy jej to wogóle przejdzie. Pzdr. m. malew

Re: pierwsze kroki

te robyle to roztocza, a to znaczy że masz duży problem musisz się ich jak najszybciej pozbyć, bo legwaniątko cierpi..
    żyj opcji "szukaj" w starszych postach jest mnóstwo na ten temat
    a poza tym zwierzaczek znalazł sięw nowym otoczeniu i jest zestresowany, wię nie ma się co dziwić, że się wszystkiego boi przejdzie..

Witaj )) http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=22 i ogólnie sobie poczytaj ))) cały FAQ, a te pajączki to roztocza w FAQ-u też coś powinno być. Pozdrawiam i życzę Ci udanej hodowli

dzizys, ale ja piszę, co drugi wyraz to jakaś literówka :/ trzy godziny spania robi swoje

PO dwóch tygodniach karmisz go z reki, przenosisz żeby napił sie wody - nie dziw sie że legwan jest zestresowany. Przecież nowe otoczenie to juz dla niego ogromny stres a jeszcze się kręci wielki drapieżnik wokół czyli ty bo tak cie odbiera legwan. Daj mu spokój niech się przyzwyczai do otoczenia i do ciebie. Nie podawaj mu z ręki bo nie musi się "nauczyć" gdzie znajduje się miska z jedzeniem, jak nie będzie cię żeby mu podać to będzie głodował. Piszesz "żeby przede wszystkim piła samodzielnie" owszem legi piją wode ale wiekszość z zarejestrowanych tu legwaniarzy nigdy tego nie widziała albo widziała kilka razy. Będzie pewnie podpijał wode z basenu ( dlatego bezwzglednie należy utrzymac tam czystość ).
    Co do roztoczy już wiesz.

m.malew
    Guest

Jak długo w takim razie może nie jeść. Ja wytrzymałem trzy dni.

Poczytaj o roztoczach - http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=7721&t=7714 . Pozdrówko! Rysiek

Uprawnienia umieszczania postów