Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: Czym zywicie

Re: Czym zywicie

Mam przed sobą pracę Kohler,G Haltungsfahler bei Grunen Leguanen. W DATZ 1996 nr 2, str 99- 102, z której jasno wynika, że makoron, karma puszkowana dla psa i kota, a nawet bita śmietana podawane są legwanom w warunkach domowych i że: "są to produkty absolutnie sprzeczne z fizjalogią Legwana zielonego. Obok wzdęć i ostrych zatruć, wkrótce dochodzi do groźnych dla życia zaburzeń w przemianie materii, jak skaza dnawa, zwyrodnienie tłuszczowe wątroby i arterioskleroza". Myślę, że wybór czy podawać np. makaron, należy do hodowcy. Ja nie podaję ) Pozdrawiam!

Ja swoja poprezdnia wypowiedz oparlem na artukule pani Melisy Kaplan ze strony www.greenigsociety.org, gdzie jest napisane ze produkty pochodzenia zbozowego (gotowany ryz, makaron bez jajeczny) moga byc podawane jako 5% skladu karmy, nie nalezy porownywac makaronu z puszkami dla kotow czy psow bo jeden produkt jes roslinny a drugi miesny, ja juz sie wypowiadalem na temat makaronu ze moj legwan go jadl kilka razy i nawet za nim przepadal, ale rzeczywiscie moze to powodowac u legwana zatwardzenia (wlasne obserwacje) dlatego zaprzestalem podawania go i raczej go odradzam ale moze tylko moj leg tak reagowal na makaron albo przyczyna zatwardzenia lezala w czyms innym niz makaron, ciezko to ustalic bo nie jadl samego makaronu tylko wiele roznych rzeczy w tym czasie, puszki z karma dla psow nie sa dobre dla legwanow napewno, a ja nawet odradzam wlascicielom psow puszki (czesto pojawiaja sie po puszkach biegunki i wymioty) kierujac ich na o wiele lepsze karmy suche

Niewielkie ilości ryżu gotowanego w wodzie bez soli dawałem mojemu legwanowi. Jeśli chodzi o produkty, które są wymieniane przez niekompetentne osoby ( nie mam na myśli Melisy Kaplan ) jako dobre dla legwanów wyrobiłem sobie pogląd już na początku hodowli . Nie mając dostępu do internetu napisałem do państwa Gucwińskich do wrocławskiego zoo i otrzymałem odpowiedź, że m.in. można podawać legwanom serki homogenizowane bo to lubią ;-( . Nie ma podpisu konkretnej osoby, tylko pieczątka zoo. Mam ten list do dzisiaj, a Gucio na szczęście nie zna smaku serka homogenizowanego . Pozdrówko! Rysiek

Na temat panstwa Gucwinskich zmienilem zdanie na pierwszym roku studiow gdy troche wiecej czasu spedzilem we wroclawskim zoo i zobaczylem w jakich warunkach zyja gady i jak sie o nie dba, przykre bo maja niesamowity budynek terrarium, wspaniale mozliwosci, a warunki sa koszmarne i w co drugiej klatce ten sam zwierzak (moze sie cos zmienilo bo jednak pierwszy rok studiow byl 7 lat temu i od tego czasu nie bylem we wroclawskim ZOO, mam nadzieje ze sie cos zmienilo.
    Pozdrawiam

Oczywiście, że nie porównuję makaronu z karmą dla psów czy kotów. To był cytat z pracy Kohler,G Haltungsfahler bei Grunen Leguanen pt. "Najczęściej popełniane błędy w hodowli Legwana zielonego" Pozdrawiam!

Poza tym, dopiero niedawno sprostowałeś, że chodzi Ci o makaron, który nie ma w swoim składzie jaj ( białko zwierzęce ), ale i tak powoduje on konkretne zaparcia )) Pozdrawiam!

Też na to sprostowanie zwróciłem uwagę ;-) . R&G

Niestety chyba sie nie zmieniło we wrocławskim zoo. Wprawdzie nie wiem jak było tam 7 tat temu ale ja będąc teraz na zlocie w pazdzierniku odwiedziłam zoo i byłam zszokowana warunkami w jakich zyja gady. Widziałam tam tyle legwanich nieszcześć ( i nie tylko legwanich) że potem żałowałam że tam poszłam bo do dziś pamietam te powykrzywiane szczeki itp widoki......

moj legwan jak zobaczy lucerne lub mlecz w swojej misce w kazdym znaczeniu tego slowa rzuca sie na miske te pokarmy mu najbardziej smakuja , z owocow bardzo lubi banana , mniej inne owoce (jablka go w ogole nie interesuje) jestem bardzo dumna z tego ze udalo mi sie wygrac z nim a raczej nia ta walke bo jako legwaniątko wypluwala kazda zielenina ktora znalazla sie chociazby przez moj podstep w jej pyszczku

Witaj )) gratuluję wytrwałości w walce z niewłaściwym żywieniem ( bo dawałaś swojemu legwanowi serki jak piszesz wyżej ). Pozdrawiam !
    P.S Uważaj z bananami, nie powinien ich zjadać praktycznie wcale, choci można je podawać w formie "uszlachetnionej" (posypanej calcium) i tylko jako dodatek do diety.

Uprawnienia umieszczania postów