-
Re: Czym zywicie
Tego, że fizjologia różni się od anatomii nie musisz mi uświadamiać. Dr. Jarek ma specjalizację "gady", a do takich legwan należy. Czy zna jego fizjologię, nie mnie o to pytaj, ale ja śmiem twierdzić, że dużo lepiej niż my, a sam opiera swoją wiedzę na wynikach dotychczasowych badań. Jeśli chodzi o anatomię to nie wiem czy wiesz, ale budowa układu pokarmowego pozwala co nieco określić potrzeby żywieniowe gatunku. Budowa okrężnicy jest również wykorzystywana do klasyfikacji gatunku. Bakterie występujace w układzie pokarmowym legwana zielonego ( Leukonostos, Clostridium ) służą do trawienia, a raczej fermentacji liści zjedzonych przez legwana . Proces ten jest porównywany do kwaszenia kapusty. Ktoś tu kiedyś napisał jaki enzym jest potrzebny do trawienia wyrobów z mleka ( więc i sera ) . Nie umiem tego znaleźć, ale nie słyszałem, żeby taki występował u legwana. To, że młode legwany prowadzą bardziej naziemny tryb życia umożliwia im na częstszą konsumpcję jakiegoś owada, ale z wiekiem i wzrostem przenoszą się w wyższe partie drzew i stają się typowymi roślinożercami. Może niekiedy jakiś robaczek się przyczepi do liścia i zostaje zjedzony. My much nie jemy, ale czy i nam nie zdarzy się jakiejś połknąć podczas np. jazdy na rowerze ? ;-). Tfu...Dr. Jarek już chyba jest w Ameryce Południowej i jak wróci można się z tym zwrócić do niego, ale ja już swoje wyrobione zdanie na ten temat mam. Nikogo nie zmuszam do zmiany diety legwana, bo każdy jest odpowiedzialny za swojego pupila. Uważam, że jak mu zielsko starczy to tylko to będę dawał , a jest to bardzo urozmaicona dieta, bo Gucio je wszystko co mu daję. Nawet to czego nie daję :-))) . Sernik i czekoladę mi kiedyś porwał ;-))). Pozdrówko! Rysiek
-
Tego samego zdania co dr Jarek (lek.wet) jest również dr biologii Robert i gdzieś na forum podane były tytuły i strony prac naukowych i wyniki badań nad legwanami zielonymi, z których jasno wynikalo ze legwany zielone w naturze nie pobieraja pokarmu owadziego, a w żołądkach tylko śladowej ilości młodych legwanów znaleziono resztki owadów i to potwierdza fakt, że są to zwierzęta roślinożerne ( praca Henderson 1974, Troyer 1984, Rand 1990, Kohler 1992 b, Hirth 1963, Van Devender 1982) w pracy z 1996 r Kohlera str.104 Pozdrawiam!
p.s co do makaronu to bym unikal, choć ludziska i frytki też podają i zapiekanki ... a to nie jest właściwa dieta na 100%
-
Co do jajka, to więcej białka zawiera jego żółtko niż białko. Pozdrawiam!
-
Rysiu male jedno spprostowanie nie zebym sie czepial, ale dr Zajączkowski ma spec jalizacje nie z gadow ale z chorob drobiu (ptakow). Z chorob gadow do teraz nie ma specjalizacji, istnieje tylko specjalizacja z zakresu chorob zwierzat niudomowionych (egzotycznych). Pozdrawiam. Z reszta musze sie niestety zgodzic :-))))
-
Ja w sumie nie wiem jak to jest z tym zywieniem czy zywic czy nie owadami. Ale wiem ze moj 8 letni legwan do wieku okolo 1,5 roku dostawal raz na jakis czas owady i mieso (1-2 na tydzien JAKO DODATEK tzn 1-3 swierszcze lub skrawek miesa, bo zaraz ktos pomysli ze jadl wtedy tylko swierszcze, podstawa byla zielenina), szalal za tym pokarmem, tak wiec narazie nie widze przszkod zeby maluchom podawac takie rzeczy, tym bardziej ze zgadzacie sie z tym ze w naturze legwany zjadaja owady, a ze znajdowano je w zoladkach losowo zlapanych zwierzat to znaczy ze wcale tak rzadko ich nie jedza bo jakby jadly owady raz na miesiac to nie znajdowano by ich sladu (chyba ze badacze mieli takie szczescie - pecha??) Pozdrawiam
-
ta wypowiedz musze skomentowac, (sprostowac) dlatego ze jacku ma racje ze w zoltku jest wiecej bialek bo az 16% zoltka to bialko a w przypadku bialka to tylko 10% ale trzeba zwrocic uwage ze w bialku oprocz tego jest tylko woda87% i sladowe ilosci weglowodanow tluszczu i zwiazdkow mineralnych, tak wiec ma male wartosci odzywcze, w zoltku oprocz bialka, 32% stanowia tluszcze i 1% weglowodany (tak wiec ma wieksza wartosc odzywcza i nie jest to samo bialko i woda), jak napisalem wczesniej nie proponowalbym surowego jajka, ale jesli juz to wybralbym zoltko i to tez bardzo rzadko moze raz na miesiac Pozdrawiam
-
ps. enzym potrzebny do trawienia bialka mleka czyli kazeiny to chymozyna (podpuszczka) powoduje przejscie rozpuszczalnej kazeiny mleka w nierozpuszczalny parakazeinian wapnia, i w tej formie jest trawiony przez pepsyne.
-
Dzięki loktok za sprostowanie co do specjalizacji dr. Jarka. Co do enzymu to właśnie jego nie ma w organizmie legwanów i chodziło mi o to, że przetworów mlecznych nie są w stanie prawidłowo trawić. Pozdrówko! Rysiek
-
Faktem jest, że istnieją dwie szkoły karmienia "z" i "bez" dodatku karmy owadziej. Wybór jednak pozostawia się hodowcą. Polecam zobaczyć pkt 29 FAQ Legwana zielonego i wybrać czy podawać ,czy też nie karmy owadziej. Pozdrawiam!
-
Wlasnie znalazlem w internecie ze Green Iguana Society w USA zaleca jako 5% diety gotowany ryz lub makaron, tak wiec zarzut ze makaron jest szkodliwy nie moze byc podtrzymany
Uprawnienia umieszczania postów