Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: ZDECHL MI LEGWAN :(

Re: ZDECHL MI LEGWAN :(

dzieki za te wszystki uwagi jesli tylko moj legi z tego wyjdzie bo ozyl... postaram sie juz wiecej nie dopuscic do tego... ale zabardzo nie wiem czego, bo nie wiem co sie stalo po prosty z pyszczka wyszla mu piana a pozniej jakby umarl na 10 minut a nastepnie nagle ozyl....

Słuchaj Maly, jaka temperatura była w czasie tego dziwnego zdarzenia w terrarium twego legwana?.
    Czy nadal używasz tej żarówki o której pisałeś w temacie: "Pierwsza lampa w terrarium"?.

A jeszcze jedno termometr naklejany na szybę ma duże przekłamanie. Pokazuje temperaturę pośrednią , wogule nie prawdziwą. To znaczy że jeśli pokazuje 33 stopnie to tak naprawdę w środku terrarium temperatura przekraczć może powyżej 37 stopni.
    A to dla legwana temperatura już raczej za wysoka.

Znam kilka przykładów przegrzania gadów( żółwia, węża ) właśnie głównym objawem było toczenie piany i utrata przytomności.

No no Maly niezle mnie nastraszyles, przykro mi ze nie potrafie pomoc ale trzymam kciuki za zdrowie twojego smoka mam nadzieje ze wszystko bedzie OK. 3majcie sie dzielnie. Jestem z Wami

teraz uzywam lampy lustrzanej o mocy 40W umieszczonej w rogu terra, a termetr mam anklejany ale wskazuje 27 stopni... z tego co obserwuje to jest mu lepoej tzn. zachowuje sie normalnie, oby bylo z nim wszystko wporzo. nie uzywam juz tej lampy leczniczej!!!

Zapowiada sie ze bedzie dobrze skoro juz sie normalnie zachowuje Pilnuj go teraz ciagle, sprawdzaj temp. i nie zapomnij o wilgotnosci. Napisz jutro czy wszystko jest ok. Pozdrawiam i dalej trzymam za Was kciuki

polux
    Guest

Dbaj o niego i uważaj, ja bardzo polubiłem mojego Leona. Trzymam kciuki za zdrowie twojego. Pisz na Forum jak się czuje twój Leg.

Tą "dziwną" lampę odradzałem...nie wiem co o tym myśleć ??? Mam nadzieję, że wyjdzie z tego. Zrób mały eksperyment. Połóż termometr w miejsce w które świeci żarówka i zobaczysz jaką masz faktycznie temperaturę. Jeśli między 30-34* to ok. Jeśli mniej, to kup mocniejszą żarówkę. Max to 38* pod promiennikiem, ale legwan musi mieć chłodniejsze miejsca, bo on sam zdecyduje kiedy chce się wygrzać, a kiedy mu za gorąco. Trzymam kciuki za legusia ! Rysiek

ZEMDLAŁ LEGWAN...

pod lustrzanka jest ok 1 cm od jest ok 37*, czy lampa ma byc umieszczona tam gdzie legi przebywa najczesciej czy tam gdzie przebywa najmniej? imiescilem ja w kacie akwarium a on naszesciej przebywa w tym kacie ponizej pod listkiem sie chowa, ale czasami tez lubi wyjsc, cos zjesc i plezec na lodydze.

Re: ZEMDLAŁ LEGWAN...

Napisz co podałeś do jedzenia owego feralnego dnia. Być może cos było spryskane i nie domyłeś dokładnie. Swoją droga ciekawe czy leg może mieć na coś uczulenie jak człowiek??

Re: ZEMDLAŁ LEGWAN...

albo wyszły mu skutki popażenia

Uprawnienia umieszczania postów