Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Dlaczego...

Dlaczego...

Dlaczego zarowki nocne ciagle sie przepalaja ? Co kupie nowa to juz po kilku dniach nie dziala. Nie sa tanie , jedna kosztuje w granicach 24zl . Jakiej firmy po za EKO-TERRA mozna dostac takie zarowki? Albo czym mozna je zastapic?
    Pozdrawiam.

Re: Dlaczego...

ja też miałam podobny problem, kupiłam "night glo" firmy exo terra i paliła się trzy noce, a czwartej już nie

Bardzo ważne przy wkręcaniu żarówek zwykłych i halogenowych jest to, by ręce nie były tłuste np. po kremie. Powinno się je wkręcaś przez np. cienkie gumowe rękawiczki lub papier itp. by skóra rąk nie miała bezpośredniego styku z bańką żarówki. Pozdrawiam!

Nook
    Guest

Dorota napisał(a):

> Dlaczego zarowki nocne ciagle sie przepalaja ? Co kupie nowa to
    > juz po kilku dniach nie dziala. Nie sa tanie , jedna kosztuje
    > w granicach 24zl . Jakiej firmy po za EKO-TERRA mozna dostac
    > takie zarowki? Albo czym mozna je zastapic?

Oczywiście że się przepalają wkońcu są tak zaprojektowane aby jak najwięcej z kieszeni człowieka wyłudzić pieniędzy (oj kiedyś też była mi potrzebna taka żarówka... ten sam problem), a żarówka do ciemni fotograficznych? (choć nie wiem gdzie takową dostać).

Nook masz rację, choć żarówka zaprojektowana jest takby świeciła non stop ok. 1000 godzin, a te nowsze i dłużej. Więc proponuję zerowy kontakt żarówki z gołą skórą ręki i napiszcie czy coś się zmieniło w żywotności waszych żarówek. Nie dotyczy świetlówek, bo te nie nagrzewają się, aż tak bardzo. Pozdrawiam

Jeśli temperatura w terrarium wynosi w nocy trochę ponad 20* to po co Wam te żarówki ? Około 22.00 gaszę światło ( stopniowo ) tak , aby legwan znalazł swoje miejsce do spania i po kłopocie. Tak robię już ponad 4 lata. Pozdrówko! Rysiek

Ryśku, kładziesz spać legwana o 22?
    mój "się kładzie" tak jak ja, czyli po północy

Mój teraz to już o 20.00 idzie nyny, a teraz śpi obok mnie na poduszce elektrycznej :-) Pozdrówko! R&G

Nashua
    Guest

A w jaką oprawkę wkręcona jest ta żarówka? Bardzo często takie przepalanie spowodowane jest właśnie oprawką, bo przegrzewaja się zbyt mocno. Spróbuj zastosowac ceramiczną, która nie doprowadza do topnienia (dostępna w każdym sklepie elektrycznym, koszt maks 3zł).
    Pozdrawiam i życzę następnej żarówce więcej szczęścia ;-)

Mam ceramiczna oprawke ,to wina zarowek a nie oprawki. "Kwoke" mam juz prawie rok i sie nie przepalila.Teraz zamiast nocnej mam lustrzana fioletowa ale jest za jasna. Jak jej na noc nie wlacze to leo rozgrzebuje sciolke by sie polozyc na kablach grzewczych. Moj chodzi spac jak ja gasze swiatlo w pokoju

Uprawnienia umieszczania postów