Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Dlaczego...

Re: Dlaczego...

O zarowkach do ciemni fotograficznej nie pomyslalam , to sa jakies specjalne?

proponuje heat glo hagena w polaczeniu z night glo jest super temp.w terra od 22 do 28 wzdloz korzenia jak mu zimno to sobie wejdzie wyzej a jak zimno to schodzi jak w naturze

Tomy, chyba się coś przejęzyczyłeś
    pewnie jakąś imprezkę miałeś wczoraj

witam wszystkich!nie wywalajcie kasy na te wszystkie night glo itd tylko wejdzcie na stronke biofila i kupcie "ceramiczny promiennik podczerwieni"...znajdziecie to w dziale "biofil poleca"... Kosztuje co prawda sporo bo od 60 zł. w góre ale warto wydać raz więcej niż ciągle zmieniać te żaróweczki...Ja kupiłem sobie taki 100W podłączyłem do termostatu i działa świetnie. Naprawde polecam.

hmm nie przejezyczylem sie :> skladnia do bani ale no coz z jednym masz racje impra byla spoks

coulidge
    Guest

Wydaje mi się że to wina zbyt dużego napięcia w sieci.
    W moim mieście napięcie waha się w granicach 30 volt w zależności od odległości od transformatora, a napięcie w gniazdku może nawet wynosić 250 volt.

Żarówka Night Glo jest na 230 volt. Więc prawdopodobnie masz zbyt wysokie napięcie w gniazdku.

Najlepszym rozwiązaniem jest ściemniacz, dlatego że można zmniejszyć napięcie i przez to wydłużyć okres świecenia żarówki (nawet kilkukrotnie).
    I jeszcze jedna zaleta: można dzięki niemu uzyskać optymalną temperaturę bo regulując jasność, regulujemy ciepło płynące z żarówki.

Ja mam Night Glo (moonlight) 75W, również dla legwana i świeci już 2 m-ce bez zarzutu. Przy napięciu 240 volt. Oczywiście przez ściemniacz którego zakup uszczupla portfel o jakieś 20-30PLN.

I jeszcze jedno. Możesz śmiało dotykać żarówkę palcami. To napewno nie jest przyczyna przepalania. To nie halogen.

Pozdrawiam

Tomy napisał "jak mu zimno to sobie wejdzie wyzej a jak zimno to schodzi" - chyba zamiast jednego wyrazu "zimno" powinno być napisane "ciepło" ))))
    ale może nie mam racji ))))

Z mojej 14 letniej praktyki elektrycznej wynika jednak, że dotykanie palcami ma wpływ na żywotność żarówek )) Pozdrawiam!

Co do wahań napięcia ,to też nie jest tak do końca prawdą, ponieważ większość urz.el. (tv, radio, pralki... ) jest na napięcie 230 V czyli, powinny się wszystkie palić po krotkim okresie użytkowania jeśli pracują pod napięciem np. 250 V, lub nie działać, gdy w sieci jest tylko 210, a czasem nawet 180 wolt. A co mają powiedzieć ludzie mieszkający 20 km. od TRAFO ? Pozdrawiam serdecznie!

Miałem przypadek, że u Gucia w terrarium ( bo tylko tam paliły się żarówki ) światło 3 razy pojaśniało. Z ciekawości podłączyłem woltomierz i było...300V !!!. Nic sie nie spaliło. Jeszcze raz piszę- po co Wam te żarówki ? Jeśli legwan ma jakieś specjalne zachowania odnośnie światła w nocy - rozumiem. Jeśli śpi bez problemów ma być ciemno. W naturze też mu nic nie świeci. Pozdrówko! Rysiek

Uprawnienia umieszczania postów