-
AaAaAaAa mAm PROBLEM!
Ostatnio moja siorka weszła do mojego pokoju z kolezanką(bo w swoim miała bajdzel to się wstydziła zaprosić do burdla)
i oe razem ztąmarleno kol. zaczeły sie klucic i popyhacw koncu moja madra siostra popchnela ja na moje terra z leniem!
szyba pekla terrarium zlecialo z szafki i poczaskalo sie cud ze lenoi wyszedl calo nadal niewiem jak on to zrobil ale udalo u sie wlesc do konaru na tyle mocno ze gdy byl upadek szklo tylko troche go pocharatalo.
kolezanka udawala ze wszystko ja boli i poszla se do domu a ja przerazona tym wszystkim trzymala pokrwawionego i przestraszonego legwanka.
przyznam zaczelam plakac. gdy przyszla mama pocieszyla mnie i zaczela polewac leia woda utleiona , okazalo sie ze jest jedno przeciecie i wcale ie groźnejedyie mocno poleciala krew.
zmeczone zwierze nie miao gdzie spac!
musiala przykleic ogrzewanie do szafy i zakryc recznikie zey mial cieplo pod soba a teraz spi na kaloryfeze zanim kupie terra to minie miesiac co ja zrobie?!
-
-
Re: AaAaAaAa mAm PROBLEM!
No to jest problem . Tak pół żartem, pół serio to szkoda, że takich sióstr nie przyjmują w lombardzie, bo oddał bym bez zastanowienia i miał kasę na nowe terrarium ;-). Napisz, czy masz własne , niezależne ogrzewanie, czy jesteś uzależniona od jakiejś ciepłowni. Sezon grzewczy za parę dni. To ważne , bo legwanowi należy zapewnić ciepło i w miarę możliwości wilgotność. Może być poduszka elektryczna i wilgotny ręcznik. Lub wilgotny ręcznik na ciepłym ( nie gorącym ) kaloryferze i jakaś żarówka od góry dająca mu ciepło i światło. Trzeba również zabezpieczyć wszystkie ciasne kąty w pomieszczeniu , w którym będzie przebywał do czasu zakupu nowego terrarium. One potrafią zniknąć wszędzie. Niektórzy już to przeżyli :-))). To samo dotyczy okna. Jeśli wietrzyć mieszkanie to tylko pod kontrolą domowników. Jedzonko i wodę oczywiście też musi mieć podawane tak jakby był w terrarium. Co do urazów to mam nadzieję, że dobrze oceniłaś sytuację ( lub mama ) i rozcięcie jest niewielkie. Ranę utrzymuj w czystości. Możesz stosować wodę utlenioną lub rivanol . Jeśli rana jest rozszerzona spróbuj podkleić plastrem, żeby ją delikatnie ściągnąć. Jeśli to coś więcej konieczna wizyta u weterynarza. Jak będziesz miała legwana dłużej poza terrarium spróbuj skontaktować się z moim kolegą Marblo . Czasami tu zagląda i może coś napisze, bo on ma legwana od malutkiego w hodowli bezterraryjnej i może udzielić cennych wskazówek. Jego gg - 836220. Dostępny raczej wieczorem . Pozdrówko! Rysiek
-
nio ja terra robilem przez 2 tygodnie i wyszlo siuper wiec zakasaj rekawy i do roboty a zaoszczedzisz naprawde duzo mnie z zarowkami wynioslo niecale 300 zyla wiec mysle ze jak na terra ktore bedzie przynajmniej przez rok to nieduzo pozdr,
-
JESLI RANA JEST NIEDUZA TO POSTARAJ SIE TRZYMAC JA W CZYSTOSCI I PRZEMYWAJ JA JESLI BEDZIESZ WIDZIEC ZACZERWIENIENIE LUB SPUCHNIEC TO IDZ ZNIM DO WETERYNARZA POZATYM DAJ MU SPOKUJ NA JAKIS CZAS I DUZO JEDZENIA POSTARAJ SIE O NOWORODKI MYSZY BEDZIE POTRZEBOWAL TAK ZWANYCH STERYD KTORE ZAPEWNIA MU NOWOROTKI TYLKO RAZ A TYDZIEN DAWAJ PRZEZ MIESIAC POZATYM DOBRZE TO WPLYNIE NA KOSCI LEGWANA MOGLY ZAJSC JAKIES USZKODZENIA PODCZAS UPADU
-
cooooo??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kolega DAWID wprowadza zamięt na forum!
Jake mysie noworodki???
A może to ja nie mam racji?????
-
nie no Meg masz rację )) legwany to nie węże )) i jedzą zieleninkę.Pozdrawiam!
-
Dawid z całym szacunkiem wydaje mi sie że sam potrzebujesz rad w hodowli legwana więc nie dawaj ich innym bo są błędne. Przerabialiśmy ten temat juz wiele razy i zawsze wychodziło nam że legwany są roślinożerne.
-
narazie leg czuje się dobrze (dom na kaloryferze cieply nie gorącym ; dziennie musze sprawdzać)
rana zaczyna sięgoić ale on cośjeść nie chce prucz masła ( miałam na biurku raz kanapki to slizał z nich masł)
terrariu hmmm z nim mam problem tata zamówi szkło i zrobi coś na pewien czas a co do lampkiczy może być biurkowa ze zwykłą żarówką?
aa i jeszcze cośjak utrzymaćwilgoć przecież nie będe co chwile łaziła ze sprysiwaczem i moczyła se meble!
-
Wilgotność - zmoczony ręcznik, lampka biurkowa z żarówką dającą ciepło z góry - tak, ale na krótko ( tydzień- dwa ), do tego potrzebne jeszcze UV jak będzie już terrarium. Masło ?! I Ty go karmisz masłem, czy to przypadek. Mam nadzieję, że przypadek, a dieta to gółwnie liście, a dopiero warzywa, kiełki, owoce. Napisz też jakie ma być te tymczasowe terrarium. Może damy parę praktycznych rad odnośnie budowy, bo po co dwa razy ponosić koszty. Pozdrówko! Rysiek
Uprawnienia umieszczania postów