Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Mam poważny kłopot :]

Mam poważny kłopot :]

Strasznie napaliłem się na Terrarium z legwanem, czytając tu o terrarium dla legwana, troszke się wystraszyłem gdy przeczytałem, że czeba stopniowo zwiększać terrarium, ponieważ legwan może zdziczeć i gdzies sie schowac i zdechnąć z głodu, a ja mialem zaplanowane odrazu kupienie terrarium około 250 litrów, czy możecie mi doradzić co zrobić i czy to dokońca prawda z tym, że cos moze się stać

Re: Mam poważny kłopot :]

Ja hodowałem legwana przez 3 lata. Wychowałem go od małego do dorosłości. Była to samica, która złożyła mi jajka. Szkoda, że nie miałem samca To co usłyszałeś o terrarium i zdziczeniu to moim zdaniem kompletna bzdura. Legwan do normalnego rozwoju potrzebuje bardzo dużego terrarium. Nawet wtedy, gdy jest mały. Musi mieć miejsce do poruszania się. Oczywiście dla małego legwana 250 litrów może na pewien czas wystarczyć ale szybko będziesz musiał budować większe. Zapewniam Cię, że brak ruchu może przynieść większe szkody niż jego nadmiar. Jeżeli chodzi o to zdziczenie to wszystko zalezy od Ciebie i sposobu w jaki bedziesz z nim postępował. Mój uwielbiał być karmiony z ręki.... Powodzenia w hodowli! Nie zapominaj o naświetlaniach.

dzieki

no właśnie z tym karmieniem z ręki , przed kupnem psa bałem się małego kundelka, teraz mam Teriera Rosyjskiego, sam wystawiam psy jako Młody prezenter i na tej samej zasadzie kupuje legwana boje sie go, nie wiem co może zrobić, np. mogłby mnie ugryźć i jeżeli go wezmę puszcze na pokój i bedzie bez specjalnego swiatla to nic mu sie nie stanie ? i czy ucieka. Wiem, że go nie wytresuje jak psa ale czy moge znim sie zaprzyjaznić ?

mam jeszcze jeden dylemat wlasciwie to trzy :
    - jaka temperatura ?
    - jaka wilgotnosć ?
    - jaki basen w terrarium ?

dziękuje z góry za odpowiedzi

FAQ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam i życzę miłej lektury

tak na wszelki wypadek, oto link:
    http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1

Witam

Tak po przeczytaniu pytań jakie zadajesz albo np. w Twoim mniemaniu że terrarium 250 to jest już ostatecznie duże ....... to radził bym Ci abyś dał sobie spokój na jakiś czas z pomysłem zakupu Legwana! Na dodatek masz psa(-y) więc dostarczysz biednej gadzinie tyle stresu że prawdopodobnie w obecności psa może nie przyjmować pokarmów a zwłaszcza mały legwanik który boi się wszystkiego. Czytaj czytaj i czytaj wszystko co możliwe o Legwanach i zgłoś się za jakiś czas zrób sobie teścik ze znajomości podstaw jakie są wymagane przy opiekowaniu się legiem.

ps. tak dla porównania ja mam 5tys.litrów :-) terrarium

seb... możesz podać wymiary tego terra...?

Planowałem 150/100/150 ( wys./gleb./dł. ) czyli 225 litrów. Jeżeli będzie koniecznośc to powiększe terrarium, ale i tak chcialbym zeby większosć czasu spedzał na wolnosci i co do tego zebym zrobił sobie tescik znajomosci o legwanie to zdałem go bez błedu Pozdrawiam Benjamin

250 litrów to mało! dużo za mało!

Uprawnienia umieszczania postów