-
jak "odrobaczyc" korzeń??
witam!!
mam problem znalazlem w lesie swietny korzen do terrarium, obecnie do wystroju wykorzystalem galezie jabloni ktore wczesniej ojciec wsadzij do wielkiego pieca do 80 stopni na pare godzin, do tej pory /oklo 10 misiecy/ ani sladu roztoczy czy innych robalow ktore moglby siedziec w galezi.
teraz znalazlem w lesier korzen jest swietnie powykrecany i po wyczyszczeniu z prochna /caly siedzial w ziemi/ jest w sumei gotowy do wstawienia do terra tylko jest problem do pieca nei mam dostepu a korzen jest za duzy zeby go wsawic do piekarnika, macie jeszcze jakies sposoby na "odrobaczenia" korzenia, wiem zejest to koneiczne w korzeniau na 100 procent siedzxa jakies stworzonka prze ktore moge miec potem problemy.
-
Re: jak "odrobaczyc" korzeń??
ta ja jeszczeraz. ci co maja juz duuuze terraria przeciesz macie tam galezi ktore sa na tyle wielkie ze chyba nikt nei ma takiego piekarnika ani takiego kotla/ chodzi mi o sposob wygotowywania korzenia/ zeby to odrobaczyc, jak sie pozbyliscie tego problemu.
pozdro i dzieki na inf.
-
ja swoje gałęzie polałem wrzącą wodą a pozniej wsadziłem na ponad 24h do wanny tylko tak aby były całe zanurzone niektórzy jeszcze dodają do wody soli, podobno ja tak nie zrobiłem
pozdrawiam
-
ok dzieki
moze ktos jeszcze ma jakies sposoby.
roztocza to jednak bydlaki neiwiem czy ten sposob na korzen ktory tyle czasu siedzial w ziemi cos pomoze
-
ja robilem podobnie ... najpierw wymoczylem korzen w wannie i go wyszorowalem ... potem oplukalem i jeszcze raz wymoczylem .. tym razem z dodatkiem soli ... na koniec oplukalem wszystko wrzatkiem ... wysuszylem na balkonie i wszystko jest ok mozna jeszcze zabezpieczyc lakierem bezbarwnym ... tylko bedzie musial wtedy sie ze 2 tgodnie wietrzyc
Uprawnienia umieszczania postów