Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Prosze o szybka pomoc

(s)AINT
    Guest

Prosze o szybka pomoc

Mam legwanice 3,5 letnia cale 123 cm. Problem w tkwi w tym ze nie je od 2 tyg. Bylem u weta i stwierdzil ze ma jakies jajka wewnatrz, mowil cos o jajnikach czy cos takiego. Sam dosyc duze i chyba trzeba usunac operacyjnie. Czy znacie sosob zeby niedopuscic do tej operacji?? Pokazywal mi zdjecia w ksiazce samicy ktora miala to samo i wygladalo to strasznie! Pomozcie, please!

Jarek Zajączkowski
    Guest

Re: Prosze o szybka pomoc

Zdaj się na opinię lekarza. Przyda się RTG. W większości przypadków trzeba operować! Jest to ratunek dla legwana!

W 100% sie zgadzam nasza legwanica tez przez to przeszla. Tylko, ze troche za wczesnie dojrzala, bo miala 75 cm. Prawie przez miesiac byla na przymusowym karmieniu przez strzykawke, poniewaz sama nie chciala nawet patrzec w strone jedzenia. Czekalismy na to, zeby urodzila jajka. Niestety byly komplikacje - jajka nie mialy wytworzonych skorupek i bylo juz pewne, ze ich nie urodzi. Pojechalismy do Wroclawia i oddalismy lega pod noz dr Jarka. Dr wycial jej jajniki i jajowody, a teraz juz nawet blizny nie widac.

Moja legwanica w wieku 2,5 roku miała podobne problemy. Dużo nie w pełni wykształconych jaj w jamie brzusznej. Jaja uciskały narządy wewnętrzne, w tym przewód pokarmowy. Więc nie jadła, nie wypróżniała się... Ostatecznie wylądowała u dr Jarka na stole. Operacja odbyła się w marcu. Dziś zwierzątko ma się bardzo dobrze ) Pozostała jedynie blizna...

(s)AINT
    Guest

Dzieki wszystkim Mam nadzieje ze operacja sie powiedzie

michał nierodzik
    Guest

będzie lepiej jak oddasz ja na operacje weterynarz zrobi swoje

Uprawnienia umieszczania postów