-
Re: jak oswoić legwana? czemu tak wolno rosnie?
oXcros, co za uprawy ? O tej porze roku wszystko samo dziko rośnie lub na działce. Uprawy to od jesieni :-))). Papec nie widzisz swojego lega mierzącego 150 cm , ale chyba zobaczysz ;-) . Jest to dość poważny problem - wyżywienie ( prawidłowe ) takiego smoka zimą jeśli nie chce się go faszerować tylko sałatą. Co do oswojenia i wzrostu koleżanki i koledzy już sprawę wyjaśnili. Pozdrówko! Rysiek
Ps. Witaj znowu Alicjo :-)))
-
Ja mam swego lega juz 3 miechy i wchodzi mi na reka oczywiscie po dluzszym przypatrzeniu ale jak np. klade go gdzies na otwartej przestrzeni i zblirzma sie do niego dosc (ze srednio -szybko predkoscia) to robi klka krokow w tyl i sie przyglada wiec jak moze wkladasz reke do terrarium spróbuj zrobic to wolniej muj legwan nie wiem czemu ale czescie ma wilinke ma dopiero z 3 miesiace i linieje co 18 - 20 dni
-
oswojenie legwana nie jest latwe... ale ja znalazlam sposob na swojego!!!! codziennie biore go na reke jak robie mu jedzonko ...i daje mu "smakowac" wachac i teraz juz je z reki!!!!..jak juz go wezmiesz na reke to trzymaj go nawet kilka godzin ...przyzwyczai sie..a i jeszcze wazna uwaga jak ci sie wyrywa to nie odkladaj go (wez go za wszelka cene!!)bo wtedy ma nad toba przewage...i nie przyzwyczai sie!!!
-
-
karolina2 napisał(a):
> jak juz go wezmiesz na reke to trzymaj go nawet kilka
> godzin ...przyzwyczai sie..a i jeszcze wazna uwaga jak ci sie
> wyrywa to nie odkladaj go (wez go za wszelka cene!!)bo wtedy ma
> nad toba przewage...i nie przyzwyczai sie
Postępuj tak a wychowasz sobie zestresowanego i przerażonego smoka, a jak dorośnie niewykluczone, że odpłaci Ci się za to agresją. Legwan to nie pies rasy Rottweiler (wiem co mówię wychowałam dwa), któremu trzeba wybić z głowy za młodu próbę dominacji. Aby oswoić lega należy uzbroić się w morze cierpliwości i łagodności, nigdy nic na siłę. Musi sam chcieć wejść na rękę i na niej siedzieć (napewno nie wiele godzin).Jak będzie chciał sobie pójść nie przytrzymuj go na siłę. A żeby nie pozwolić mu dominować wystarczy lekceważyć jego kiwanie głową i nie uciekać jak prubuje cię ugryźć lub walnąć ogonem. Takiego zbuntowanego osobnika trzeba delikatnie złapać i odstawić do jego domku, a tam jest jego teren i wolno mu wszystko.
-
niooo racja a potem Ci wyrośnie taki jak NIKI ;-)
Pozdrawiam
Seb
ps. Czy ja coś mówiłem ??? niiieee ;-)
-
oX, tylko nie mów mi, że nigdzie nie rosną mlecze, babka lub koniczyna. To jest wszędzie - poszukaj. Pozdrówko! Rysiek
-
rysiek - nie no tego ma pod dostatkiem (nawet z tyłu domu tylko niewiem czy moge mu to podawac ).
-
Jeśli z dala od uczęszczanej przez samochody drogi to śmiało .
-
no własnie nie ta droga kołomnie samochod przejezdza raz na 2 - 3h ale mam zywopłot (podobno zatrzymuje zanieczyszczenia) to moge mu podawac mlecza i babke ??? bo jak dotad mu niepodawałem (z ogródka)...
pzdr
Uprawnienia umieszczania postów