Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: dla zaawansowanych terrarystów

Re: dla zaawansowanych terrarystów

Day Glo i Night Glo sobie darujcie. Szkoda kasy . Pozdrówko! Rysiek

oXcros
    Guest

ja mam 2x day glo 100W + na noc Promiennik ceramiczny ten z biofilu 100W i jestem z nich zadowolony

Promiennik oki, ale Day Glo to to samo co zwykłe żarówki Philipsa za 4 zł lub Piła za 2 zł...

Ostry2k
    Guest

Terrarium= 200
    kabel grzewczy= 70
    Zarowki= 50
    Legwan= 250
    Roslinki= 50?
    Konar juz mam
    Kostka koosowa=?
    miski na wode i jecdzenie= 10zl
    termometry= ?

co jeszcze niezbedne? jaka cena?

legwan 200? ja swojego kupe czasu temu kupiłam za 350 :/ czyżby staniały??
    zamiast kostki kup sobie kamienie otoczaki, tylko zwróc uwagę na ich wielkość, żeby legwan nie mógł ich zjeść ja mialam z tym ogromne problemy, o mało mi gadzio nie zdechł
    fajne oszlifowane kamyki są w ikei w dziale z roślinami
    Nie wiem jak inni, ale ja jestem przeciwniczką kostki, uważam, żę legusie są po niej przybrudzone a to nie wygląda ładnie
    Ostry i nie zapomnij wstawić baseniku do terra, bo legwan będzie się tam załatwiał takie z nich czyściochy ))
    No i napisz jakiej wielkości w końcu będzie to terra

Pozdrówki! I miłych zakupów życzę
    I PAMIĘTAJ najpierw kompletne terra, PÓŹNIEJ legwan, żeby nie było na odwrót, jak to niektórym się zdarza :/

oXcros
    Guest

Terrarium= 200 - to jakies małe to terrarium ja za swoje 90/60/09 płąciłem 470zł

Ostry2k
    Guest

tzn ze na liscie tylko baseniku brakuje? zgodnie z tym co piszecie bedzie ono narazie male (80x30x60). Otoczaki juz mam bo choduje ryby akwariowe (260 litrow). a moze ktos chce kupic z calym wyposazeniem i rybami? moj numer gadu gadu:2638746 . moze ktos ma ochote pogadac o legwanach?

oXcros
    Guest

ostry sorry ale: to jest za małe dla legwana nawet który ma 30 cm...

pzdr

Nie wchodzilam na to forum juz cale wieki ale skoro na poczatku padl link do mojego opisu moze pare slow wyjasnienia dlaczego podane jest 'dla zaawansowanych terrarystow'.
    Moja przygoda z terrarystyka zaczela sie wiele lat temu wlasnie miedzy innymi od legwanow. Od tego czasu sporo sie nauczylam i staralam sie pomagac innym w prawidlowej opiece nad jaszczurkami, sporo tez osob zwracalo sie na forum lub bezposrednio do mnie ze swoimi problemami. I o ile w przypadku innych gatunkow byly to najczesciej problemy zdrowotne to w przypadku legow chodzilo o sama ich nature. Kilka szczegolnie smutnych przypadkow wysokiej agresywnosci samcow, ktorej wlasciciele nie umieli zaakceptowac - 'bo sie go boje' 'bo mnie gryzie' 'bo mam male dzieci' ... kolejny problem to wielkosc doroslego lega i znowu 'bo nie mam miejsca na takie duze terrarium' 'bo nie mam tyle pieniedzy' 'nie myslalem(lam), ze az tak wielki urosnie' ...Niektorzy wlasciciele chca nawet usypiac swoje legi z powodu agresywnosci ... wydaje sie to bestialstwem ale tak bywa gdy czlowiek zaufa calkiem sprzedawcy zapewniajacemu ze to takie lagodny wegetarianin. Nie zawsze. Moim zdaniem sa to wystarczajace powody. Jest jeszcze jeden. Poczatkujacy terrarysta to czesto mlody nastoletni czlowiek, majacy niewielki pokoj, czesto dzielony z rodzenstwem i finansowo uzalezniony od rodzicow. I gdy legwan podrosnie zaczynaja sie spiecia z rodzicami na temat lokalizacji i kosztow wielkiego terr. Bo jakby nie bylo 200/100/200 to wielkie pudlo. Takze kupuje legwana - ale z glowa i pelna swiadomoscia, co kupujesz. Zycze powodzenia i pozdrawiam wszystkich legwaniarzy.

Witaj alicjo ))))))) cieszę się , że jesteś )))))

Uprawnienia umieszczania postów