Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: dla zaawansowanych terrarystów

Ostry2k
    Guest

dla zaawansowanych terrarystów

"Legwan zielony dla zaawansowanych terrarystów" czy to prawda? moja przygoda z terrarium mam nadzieje ze sie rozpocznie niebawem. chce wlasnie legwana zielonego.

link ktory wzbudziel moje obawy
    http://www.terrarystyka.com.pl/gatun...20020703132416

Lukas Cool
    Guest

Re: dla zaawansowanych terrarystów

Nieprawda moim pierwszym zwierzęciem przed: 2 ptarznikami, skorpionem i wężem był właśnie legwan lecz zanim go kupiłem przeczytałem 2 książki o nim i przejżąłem mnustwo stron www ale tak naprawde najwarzniejsze dla lega jest to że się go kocha. zanim go kupisz to przygotuj mu terra i go już wygrzej (na podłoże polecam mech). POWODZENIA legwan to najlepszy wybur, ale jak wiesz, ze nie bedziesz sie nim opiekował to lepiej oszczedz wolnasci 1 legwanowi i w jego miejsce kup skorpiona jest prawie bez obsługowy. w załączniku mój leg.

Nook
    Guest

http://terrarium.com.pl/artykuly/dla...acych.php?id=2
    Zobacz coś Bartek Gorzkowski pisał na ten temat mogłeś zaglądnąć do artykułów!

Nie sądzę, by to był gatunek dla zaawansowanych hodowców, lecz dla odpowiedzialnych ludzi - jak pozostałe gatunki ) Każdy z nas kiedyś zaczynał swoją przygodę z legwanami i wcale nie musiał być zaawansowanym hodowcą, ( a w ogóle, to, kto to taki zaawansowany, bo jeśli doświadczony, to gdzieś trzeba to doświadczenie zdobyć ). A jak je można lepiej zdobyć, jak nie przez hodowlę ? ))) Pozdrawiam!
    Poczytaj, popytaj ... na tematy legwanów i możesz hodować je bez obaw.

Nie zapomnij Ostry o mnóstwie czasu jaki będziesz musiał poświęcić legwankowi i anielskiej cierpliwości, taki gadzio to nie lada wyzwanie

Pozdrówki!

Nie musisz być zaawansowanym terrarystą, ale musisz dużo o legwanach i ich potrzebach wiedzieć, bo nie jest to łatwy gatunek jaszczurki do hodowli, a rośnie duży i silny więc wymaga sporo miejsca ( dużego , ciepłego i wilgotnego terrarium ) . O tym wszystkim poczytasz w FAQ i opisie gatunku, oraz na forum. Łatwiejsze i bardziej przyjazne są agamy. Są mniejsze i potrzebują mniej miejsca, ale są także owadożerne w przeciwieństwie do roślinożernych legwanów co w moim przypadku miało znaczenie. Cztery lata temu zacząłem przygodę z terrarystyką od legwana i dzisiaj mogę stwierdzić, że mam z tego wiele przyjemności, ale i obowiązków masę. Jeśli masz dla niego czas - warto, jeśli wydaje Ci się, że on posiedzi sam całymi dniami w terrarium i obowiązki ograniczą się do podania jedzonka - daj sobie spokój. Ważne sprawy do poczytania w FAQ i opisie to UV, wapń, żywienie i klimat w terrarium. Powodzenia ! Rysiek
    Ps. Warto też już na początku przygody z terrarystyką mieć dobrego weterynarza "pod ręką" :-))) Gdy coś się niedobrego dzieje jest juz trochę za późno, aby szukać.

oXcros
    Guest

hi!
    eeee ja tez zacząłem od legwana zielonego ale fakt troche zachodu z nim jest 1) zalerzy na jakiego osobnika trafish 2) warunki takie jak wymienił u góry kolega musza byc spełnione zeby zwierzak byl zadowolony (bo w koncu o to nam chodzi). 3) chodowla ziół, fasoli soji... kiełków i duzo tego trzeba naprawde sporo ja mam skrzynie kazda 1m (narazie trzymam na balkonie a w zime cały pokoj tegochyba bedzie) 4 fasoli + 2 grochu + 2 melisy + 1 bazyli + 1 tymianku + 2 soji + mlecz, babka, koniczyna i dosadziłem wczoraj 2 fasoli + 2 grochu bo moj legwan 60 cm i 200g potrafi zeżrec 15 misek zarcia dziennie, po prostu sie obrzera ale nie jest gruby bo chyba dziki że lata tak z 2 - 3h po mieszkaniu dziennie (miska ma wymiary 10x7x3cm) (ciekawe ile bedzie zarł jak bedzie wazył z 5 kg) a to tylko liscie do tego dochodza rozne kielki, wazywa owoce..., mycie go, pilnowanie jak chodzi po mieszkaniu, przygotowanie terra itp....... z 30 min - 1,5 h dziennie (średnio) trzeba przeznaczyc dla legwana (przynajmniej ja na swojego tyle przeznaczam) i pamietaj ze one zyja z 10 - 15 lat przy dobrych warunkach i najgorsze to własnie charakter, kazdy ma swoj, jak trafish na Agresywnego samca to lipa bo podobno to boli jak walnie ogonem albo ugryzie (www.legwanek.prv.pl) wejc w dział "zęby" tam bedziesh mial to najlepiej wyjasnione)... a jak trafish na takiego legwana jak ma Rysiek... to chyba marzenia :P taki sie zdaza 1 na 1 000 000.

pozdrawiam...

p.s.

moze troche nie na temat niektore informacje ale lepiej napisac wiecej ....

no oX zapomniałeś o mnie
    Moja też jest CUDNA,
    jestem przekonana, że Zielona to mój życiowy interes..
    Oddałabym za nią wszystko..
    Pozdrówki!

Lukas Cool
    Guest

masz racje meg11 twoja samica jest bardzo ładna (tak jak jej pani) ale o mnie też zapomniałeś ja swojego lega kocham bardziej niż wy !!!!!!!!!

Myślę, że najważniejsze co muszisz uwzględnić, to czy masz trochę czasu by legwanowi poświęcić (jedzonko, czyszczenie terrariów, ewent. kapiele, oswajanie i obserwacje), czy masz wystarczająco miejsca (rośnie dość szybko na dużego zwierzaka i wymaga sporo miejsca), troche kasy (karmienie w zimie kiełkami, warzywami i owocami jednak trochę kosztuje), kogoś do opieki w trakcie wyjazdów, i czy liczysz się z tym że będzie przy dobrej opiece żył kilka lub kilkanaście dobrych lat? Jeżeli tak, to kupuj (oczywiście z fakturą z nr zezwolenia na import, tak żebyś mógł bez problemu zarejestrować go w ciągu przepisowych 2 tygodni) jest to cudowny zwierzak.
    Pozdrawiam
    EwaK

Uprawnienia umieszczania postów