ja ci powiem ze krokodyla w domu malego mozna tzrymac.... zacznijmy od tego ze na poczatku powiedzmy kupisz malucha 40 cm, musisz mu zbudowac wiec terrarium,
jednak nie jakies zwyczajne, zrob sobie w pokoju maly domek bez dachu z desek i obloz to razem z podloga kafelkami (szczelnie bo bedziesz mial plesn i ci sie podloga zawali:>) musi to miec min 3,5x3m, jelsi masz duzy pokuj mozesz zaryzykowac i sprobowac zrobic wieksze terrarium, od razu mowie iż jest to kosztowne bardzo wiec lepiej sie przygotowac na duze koszty, ale jesli cie stac na krokodyla pewnie cie stac bedzie takze na scianki i kafelki, wysokie to musi być na jakieś 1,3m, teraz czas na urządzenie terrarium, niech 3/5 jego powoerzchni stanowi woda (może troche wiecej, nie jestem pewien), reszte posyp torfem zmieszanym z ziemia i piaskiem, przydaloby sie dla estetyki też pare suchych liści które znajdziesz, możesz też obsadzić to kilkoma roślinkami(przynajmniej jedną). na dnie baseniku może być kilka roślinek wodnych a w samym terarrium kamieni. Teraz czasna ogrzewanie:
Przydała by sie lampka grzejąca gdzieś do 40 stopni celsjusza, niech taka temperatura bedzie gdzies w południe (pamietaj żeby woda była zawsze letnia i żeby kajmanik miał się w razie czego gdzie schować przed słońcem) w pozostałych porach niech będzie temperatura około 30-35 stopni... przypominam iż jest to mieszkanko dla małego (40cm) musisz go karmić szzcurami, myszami, piskalakami i młodymi ptakami... OD RAZU MOWIE ZE JEST TO OPIS NA KTOREGO PODSTAWIE MOZECIE(!!!) HODOWAC KROKODYLE, NIE JESTEM PEWIEN CZY WSZYSTKO DOBRZE PODALEM ALE WYDAJE MI SIE ZE TO POWINNO BYC DOBRE ....wiec w razie smierci czy chorob zwierzecie prosze mi nie wciskac ze np:"gekonum klamie bo zle podal opis krokodyla!" czy "przez jego rady moj kajman ma chorobe!!! poprostu mozecie sie na tym oprzec w razie ogromnej checi posioadania takiego zwierza, pamietajcie rowniez aby z czasem terrarium zwiekszac aby krokodylowi nie bylo za ciasno, no to by bylo na tyle pozdrawiam :>