-
Re: Wartosc odzywcza koperka
Koper jest dla jednych legwanów przysmakiem, dla innych nie. Jakie ma własności odżywcze - poczytaj - cyt " Jako przyprawę stosuje się zarówno świeże pędy, jak również całą roślinę łącznie z nasionami zawierającymi olejek, w skład którego wchodzą: D-karwon i dilapiol, dwuhydrokarwon, felandren, D-limonen, terpinen, a-pinen; związki kumarynowe: bergapten, eskuletyna, umbeliferon, skopoletyna; kwasy: kawowy, ferulowy, chlorogenowy oraz związki flawonoidowe.
Sam koperek jest bardzo bogaty w witaminę C, ponadto zawiera: wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminy: B1, B2 i PP." Jak widać nie jest to sam dodatek aromatyczny do potraw i jak każda inna roślina w diecie powinna mieć swoje miejsce.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum