-
obrzarciuszek-leniuszek
obrzarciuszek- leniuszek to dwie i chyba jedyne jak narazie odkryte "cechy" u mojego lega, zaczełam sie powoli niepokoić jego apetytem, widze go albo podczas jedzenia albo podczas podsypiania i tak w kółko jedzenie- spanie, spanie - jedzenie. Czy to normalne??? Zaznaczam że jest to młodziutki legwan ))
-
Re: obrzarciuszek-leniuszek
hi!
to normalne moj sie opycha i spi,no czasem wyjdzie z terra i pochodzi po mieszkaniu (jakie 3h) i idzie lezec
pzdr
-
Tak, to normalne zachowanie legwanów. Pozdrawiam!
-
Uff ))
a już myślałam że mam największego lenia wśród legwanów
-
Cześć Monisiu! Widze, że nareście ktoś z legiem znalazł się w Warszawie..Fajnie bo myślałem,że jestem sam. Jam z ochoty. Co do legusia to ja też mam malucha (ma 3,5 miesiąca) z tym, że Fredi to nie może usiedzieć na miejscu. Ciągle gdzieś spaceruje, skacze po wystroju tera itd. No ale każdy jest inny...
-
Witam
Standardowe zachowanie choć .... Mój przez łikend :-) był sam w mieszkanku i z tego co widziałem po powrocie głód zaczął mu doskwierać pomimo iż wszamał masę mleczu który mu pozostawiłem w słoikach z wodą. Wczoraj normalnie szalał za jedzeniem do tego stopnia że wdrapywał się nieustannie na stół w pokoju i szukał czegolowiek do zjedzenia (zjadł surówkę z obiadu -nie soloną- potem nadrabiał czym popadnie) szwędał się po mieszkaniu aż się nie zlitowałem i podskoczyłem po jego ulubiony mlecz . Jezzzuuu ile tego zjadł a ja myślałem że nazrywałem mu na dwa dni :-))). I bynajmniej nie posądzajcie mnie o głodzenie gada bo on ostatnimi czasy je tak ekstremalne porc je że sam jestem w szoku. Więc nie ma się czemu dziwić że ostatnio zamiast rosnąć na długość on się pakuje w boki.
No i do tego całodniowe wylegiwanie na balkonie...ehh ten to ma życie a człowiek zapieprza dzień w dzień bez urlopu.
Pozdrawiam
Seb
-
Witam!
Chciałam spytać czy legwan może jeść tyle na ile ma ochotę czy trzeba go ograniczać?
Moja Zielona od kilku dni szama ogrooomne ilości żarcia.. nigdy wcześniej tyle nie jadała, a teraz tylko leży, oblizuje się i czeka.. aż jej podetknę miskę pod pyszczka..
Więc pytam: CZY LEGWAN MOŻE SIĘ PRZEJEŚĆ ???
Pozdrówki!
Ps. Afrox ja też jestem z Wawy
-
Legwany powinny mieć stały dostęp do świeżej karmy, bo jedzą wedle swoich potrzeb. Jedynie legwany dorosłe, przebywające w ciasnych terrariach ( myślę, że takich jest bardzo niewiele ) powinny mieć 1-dniową głodówkę, by nie doszlo do otłuszczenia organów wewnętrznych. Pozdrawiam!
P.S. Jeśli mają odpowiednią temperaturę, to ich przemiana jest szybka i szybciej przez to głodnieją, no i oczywiście częściej wydalają )))
-
Hejka!
Zastanawiałam się nad tym samym. Czy legwanowi grozi otyłość. Cieszę się, że nie. Moja Sway przypomina balon, który ma pęknąć lada chwila. Afrox ja też jestem z Warszawy.
Orientujecie się może czy legwany mogą jeść liście chrzanu?
-
Raczej leniuszek
A moja samica ostatnio omija miskę dużym łukiem.
Naprawdę! Są dni, że do niej nie zajrzy.
Trochę mnie niepokoi ten spadek apetytu. Wydala też "w kratkę": czasem dwa razy dziennie, a później 3 dni przerwy...
Z aktywnością też różnie bywa: przez dwa - trzy dni nie schodzi z półki, na której się wyleguje, a jak już wylezie na spacer, to trudno ją zagonić z powrotem do terra.
Znajduję tutaj prawidłowość pogodową: moja "meteopatka" reaguje na zmiany ciśnienia.
Uprawnienia umieszczania postów