-
terra
Mam pytanie czy terrarium o wymiarach 1.30 m wysokie X 0.7 m dlugie X 0.6 m szerokie bedzie dla 40 cm legwanka wparzadku i czy moze byc od gory zadachowane siatka i nad nim zamontuje swietlowke repti glo 5.0 czy to teraa nie jest za krotkie bo 0.7 to chyba malo ale sie nie znam wiec pprosze oi rade Pozdrawiam Pawel
-
Re: terra
Na początek takie terra Ci wystarczy.
-
Wysokość może być, a pozostałe wymiary CHWILOWO wystarczą. Terrarium masz dość wysokie i ja w tym wypadku zamontowałbym świetlówkę pod, a nie nad siadką, czyli w środku terra ( pamiętając, że optymalna odległość legwana od świetlówki to 20-25 cm ) Pozdrawiam!
-
Nawet troche za duże może być jak na początek, bo możesz mieć przez to większe problemy z oswojeniem.
-
nie bedzie one za waskie treoche te 0.7m??
chociaz czy ja wiem a na ile mi one wystarczy ??
-
nie bedzie one za waskie treoche te 0.7m??
chociaz czy ja wiem a na ile mi one wystarczy ??
-
Jak dla lega 40 cm nie oswojonego to będzie ono narazie za duże. Za pare miesięcy będzie już za małe i bedziesz musiał powiększyć.
-
to na poczatek zrobie mu na 1m wysX 0.6m dl X 0.45m szer co wy na to i od gory przykryje siatka i teraz swietlowke dam nad terra
-
świetlówkę daj pod siatkę, będzie lepiej. Pozdrawiam!
-
Czy te 70 cm będzie za duże czy za małe zależy od temperamentu legwana. Ogólnie nie powinien mieć miejsca na rozpędzanie się i uderzanie w szyby lub ścianki terrarium. Jeśli jest spokojny to nie ma sprawy, jeśli dziki to zrób mu przeszkody terenowe typu kamień, korzeń tak , aby nie miał możliwości z dużą siłą uderzać w ścianki. Nawet maly legwan o odpowiednim ( spokojnym ) usposobieniu może być w dużym terrarium - takie jest moje zdanie. Z innej strony patrząc te 70 cm to będzie wkrótce zbyt mało, bo legwan szybko urośnie i optymalne wymiary to 200x100x200 cm ( dł, szer, wys ). Dla dużego 150cm legwana im większe tym lepsze :-))) . Pozdrówko! Rysiek
Uprawnienia umieszczania postów