Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Ząbki legwanów :)

Mieszany widok

Ząbki legwanów :)

Witam!
    Właśnie oglądałam posta na stronie terrarystyki i zobaczyłam przerażającą mnie rzecz..
    czy to możliwe, aby legwany miały takie zęby???
    Moja Zielona jest już dorosła, a nie ma nawet najmniejszych ząbków..
    ps. ZDJĘCIE "POŻYCZYŁAM" ZE STRONY WWW.TERRARYSTYKA.PL
    mam nadzieję, że nikt się za to na mnie nie zezłości???
    Pozdrówki!

Re: Ząbki legwanów :)

No jak widać na załączonym obrazku mogą. Wydaje mi się jednak, że tylko duuuże samce mogą się poszczycić takimi zębiskami....wow....niechciałbym go wkurzyć ))).

Mój legwan właśnie takie ma. Na szczęście robi z nich użytek dla własnych potrzeb w czasie jedzenia, ale niekiedy zdarzy się, że przypadkowo mnie ugryzie, gdy z ręki daję mu jeść. Jest to bolesne :-( . Ząbki są doskonale widoczne gdy siedzi na słońcu i chłodzi się z otwartą paszczą. Można wtedy je dokładnie policzyć :-). Pozdrówko! Rysiek

Każdy legwan zielony posiada zęby służące mu do odgryzania części roślin i obrony, nawet te małe legusie :-))) ( układ zębów jest ..., a zresztą każdy wie jaki, co się będę mądrzył ... )) ), a ugryzienie nimi można porównać do uczucia jakie mamy przy szybkim, płytkim przecinaniu skóry nożem ( doświadczenia własne). Pozdrawiam!
    P.S Ładne ząbki są też na zdjęciu w książce " Legwan zielony" J.W Hatwielda.

Tzn. że z moją Zieloną jest coś nie tak???
    Ona naprawdę nie ma zębów..
    Pozdrówki!

DraCha
    Guest

Mają, i to nie tylko duże samce mój nos się o tym przekonał.

Ma ma na pewno ma tylko ząbki te są delikatnie schowane w mięciutkiej częsci czegoś na wzór dziąseł . Jak byś delikatnie odsłoniła dolną część żuchwy w dół to fajnie je widać a tak to tylko widać ich górną krawędź. Mój na szczęście nie używa ich na niczym innym niż jedzenie. Nie miałem też zaszczytu poznać ich ostrości od dawien dawna ale wspominam to bardzo nie miło na dodatek poza ostrymi ząbkami ma paskudnie silny ścisk szczęki (zdaje się dr. Robert kiedyś się o tym przekonał na dorosłym samcu...)

Pozdrówka
    Seb

Meg, te ząbki są troszkę w głębi pyszczka, nie zaraz "na brzegu". Tak z 2-3mm. Są napewno. Pozdrówko! Rysiek

Ściemniacie coś.. moja ich nie ma :/
    Pozdrówki!

Ja myślałem, że moja legwanica też nie ma ząbków, tylko dziąsełka z jakąś twardą płytką chrząstną. Ale jak przypadkiem włożyłem jej do pyska palucha (tak, tak!), to zobaczyłem na palcu odciśnięte igiełki. Oj, ostre były i było ich dużo...
    Pozdroofko!

Uprawnienia umieszczania postów