-
obcinanie pazurkow
Mam pytanko .
Czy obcinacie pazurki swoim legwanom ? , i jak to robicie a mianowicie jak to zwierze oswoic by nie uciekalo od obcinaczek ? a moze scieracie je pilniczkiem ?
Pozdrawiam M.D.
-
Re: obcinanie pazurkow
Robię to cążkami i później pilniczkiem. Gdy Gucio był mały trzeba było robić zabieg w dwie osoby i trzymać trochę na siłę. Teraz na tyle się przyzwyczaił, że lezy na balkonie w słońcu, a ja sam mu bocinam, pilniczkuję i jeszcze mógłbym pomalować :-))))))). To jednak samiec i fason musi być ! Pozdrówko! Rysiek
Ps. Jeśli już obcinać ( czego zwolennikiem nie jestem ) , ale dzieci i żona są z nim w bezpośrednim obcowaniu to bardzo trzeba uważać na miejsce obcięcia pazurka. Sama końcówka ( nieukrwiona ) . To ta igiełka na końcu 'szpona "
-
witam!
Ja swojej Zielonej obcinam pazurki od małego..
jest podczas tego zabiegu bardzo spokojna, tak jakby wogóle nic nie czuła
a później, tradycyjnie - pilniczek
Pozdrówki!
-
A kto maluje ??? Może ja :-)))))))))
-
he he.. ))))
Pozdrówki!
-
A ja zawsze się bałam obcinać legiemu pazurki i jeszcze się na to nie odważyłam, dlatego mam takie strasznie podrapane ręce ;-))) Chyba jednak muszę zacząć stosować Spikiemu te zabiegi ;-)
-
-
No chyba nie tak do końca. Gucio mimo ponad 5 kg wagi robi niechcący krzywdę nieobciętymi pazurkami. Jak ma obcięte to niby ten sam ból, ale widoczne rozdrapania nie są takie ! Nie rozcina skóry tak jak w przypadku nieobciętych końcówek. Pozdrówko! Podrapany Rysiek
-
Dla Spike'a jestem zawsze delikatna, więc krzywdy mu nie zrobię ;-) Myslę nawet, żeby do obcinania pzaurków "zatrudnić" moja mamę... :P A mój waży już ponad 1 kg ;-) Jestem z niego dumna, hehe
-
Marysiu, popatrz pod mocne światło na pazurki i zobaczysz granicę gdzie dochodzi kanalik z krwią, a gdzie jest "martwa" część pazurka. Pozdrówko! Rysiek
Ps. Odezwij się na priva :-)
Uprawnienia umieszczania postów