Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Winorrośl

Mieszany widok

Tomek Tasior
    Guest

Winorrośl

Czy legwany moga jeśc winorośl.Rośnie cosik takiego u mnie na balkonie i ni e iwem czy mu podac czy nie.Tyle ze to nie jest winogrono nie ma żadnych owoców.Pozdrawiam

dr Robert
    Guest

Re: Winorrośl

To zależy co rosnie u Ciebie na balkonie. Niestety nie jestesmy jasnowidzami. Winorośl to nazwa krzewu którego owoce nazywamy winogronami. Liście winorośli sa swietnym pokarmem dla legwanów.

Tomek Tasior
    Guest

Tak wiem ale na tej roslince nie ma owoców ( winogrona),a ludzie nazywaja to winoroślem

To pewnie winobluszcz rośnie na twoim balkonie.

jak nie masz pewności co to jest, to najlepiej legwankowi tego nie dawaj i będzie po problemie..
    Pozdrówki!

sorks ale nie wiem czy nie mówisz o bluszczu pospolitym o łac. nazwie Hedera helix który obrasta wiele bloków choć ładnie wygląda- z tego co wiem bluszcz jest roslina wykorzystywaną w lecznictwie ale jest lekko trujący nie wiem jaki ma wpływ na zjadające je zwierzęta ale nie polecałbym tego pokarmu a nawet pilnował bym pupila.
    w załączniku jest zdjęcie. Być może sie mylę i można podawać bluszcz gadom -czekam na rozwinięcie tematu.

niestety fotka nie wlazła ale podaje stronke na której masz to zdjęcie
    http://www.grzyby.pl/rosliny/gatunki/Hedera_helix.htm

Chodzi mi o winobluszcz piecioklapowy tak zwane dzikie wino.
    Bo raczej bluszcz pospolity nie rośnie tak okazale w mieście i dla legwanów raczej nie nadaje się.

Tomek Tasior
    Guest

To nie to tamto jest zielone ale tak czy siak nie bede mu serwował.Pozdrawiam i dizeki za odp

Te zdjęcie przedstawia winobluszcz w porze jesiennej, w lecie ta roślina ma zielone liście.

Uprawnienia umieszczania postów