Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: kameleon czy co ... :)))

oXcros
    Guest

Re: kameleon czy co ... :)))

A moj zrobil sie bardzo ciemny jak siedzial w wolierce na balkonie i szła kolonia i sie biedaczek chyba wystraszył a jak go wziołem na rece to zrobil sie niermalny.. wiec według mnie to na 100% jest stres ..

pzdr

Fatman, wiem, że są sytuacje inne takie jak stres i zmiany w ubarwieniu są gwałtowniejsze. Jacku pisze wyraźnie, że rano jest innego ubarwienia, a po kilku godzinach zmienia kolor. Więc według mnie w tym przypadku to ma związek z temperaturą. Pozdrówko! Rysiek

zapomniałam napisać, że moja oprócz zmiany koloru pod wpływem słońca nadyma też swój pokaźny worek..
    no i tu właśnie mam do Was pytanie - czy to coś złego, że moja legwanica nie pokazuje swojego worka, ani też nie kiwa głową ????? muszę dodać, że gdy była mniejsza bardzo często takie zjawisko u Niej zauważałam..
    Pozdrówki!

Moim zdaniem ( powtarzam się ) to temperatura. Legwan ciemnieje na balkonie po to aby szybko "ściągnąć" jak najwięcej ciepła. Ciemne kolory nagrzewają się szybciej. Po stopniowym ogrzewaniu jaśnieje . Tak jest w przypadku Gucia. Pozdrówko! Rysiek

Nadymanie worka na słońcu wraz z pociemnieniem to też " łapanie " słońca. Worek ma mocno rozwinięty system naczyń krwionośnych i służy do ogrzewania bo ma dużą powierzchnię, ale działa też w odwrotnym kierunku, czyli do chłodzenia. Do straszenia również :-))). Pozdrówko! Rysiek

no ok, to wiem, że ściaga sobie słońce tym nadymanym workiem (uczyli mnie na paleontologii kręgowców )
    ale nie wiem, czy nie powinno niepokoić mnie to, że moja Zielona wcale nie nadyma worka w innych okolicznościach, i nie kiwa łepkiem ???
    Pozdrówki!

... ale dlaczego moja Didi (młoda samica) nie zmienia barw jak samiec? Może to z wiekiem przychodzi? Pozdrawiam!

prosze o fotki Didi na priva
    Pozdrówki!

JA TEZ ))

ok, nie ma problemu i dziękuję wszystkim za wypowiedzi :-))))
    Pozdrawiam!

Uprawnienia umieszczania postów