-
kameleon czy co ... :)))
Witajcie. Mam małe pytanko: co jest przyczyną zmiany kolorów skóry legwana? ( rano bardzo ciemno-intensywnie zielony kolor z czasem przechodzący w normalne ubarwienie ). "Z czasem" tj.po kilku godzinach. Czyżby zależało to od temperatury, a może nastroju. Zmiany te dotyczą dorosłego 3 kg i 145 cm osobnika przebywającego stale w takich samych warunkach. Pozdrawiam!
-
Re: kameleon czy co ... :)))
Ja u swojego zauważyłem, że ciemnieje gdy się bardzo czegoś przestraszy, bądź gdy go wytawiam na słońce - ale to też może być zwiazane ze stresem, bo na balkonie rozgląda się bardzo nerwowo.
-
Moim zdaniem to temperatura. Ciemnieje po to aby "łapać" ciepło, a w miarę nagrzewania powraca do jaśniejszych kolorów. Z moim jest to samo po wystawieniu na słońce. Pozdrówko! Rysiek
-
Nie tylko Rysiu! Jak sie legwan przestraszy to potrafi sie zrobic caly czarny. Znam to z autopsji. Kiedys przyszla do mnie znajoma z takim dziwnym, kudlatym psem. Pomimo tego, ze leg jest przyzwyczajony do psow to tak sie przerazil na widok kudlacza, ze w jednej chwili zrobil sie czarny, a pozniej wskoczyl do baseniku i siedzial POD WODA ok. 5 minut, zanim go wyjalem. Co do temperatury to masz racje. Najlepiej widac to rano. Kiedy leg jest wyziebiony po nocy i intensyfikuje swoje barwy (np. pojawiaja sie paski na ciele) zeby przyciagac cieplo.
-
jeśli jest to zależne od pory dnia, to czego nie zauważyłem takich znian u młodego osobnika? I jeżeli to stres ( co w przypadku mojego lega odpada ), to czego nie ukazują się te zmiany barw u bardziej zestresowanych młodziutkich osobników będących w okresie adaptacji?. W nocy barwa jest jasno zielona ... może dotyczy to okresu zaraz po linieniu ( co miało miejsce ). Ciekawe, nawet bardzo ciekawe ... hhmmmm
Pozdrawiam!
-
Moje legi najbardziej zielone są tez w czasie snu, druga sytuacja - gdy wzajemnie sie odstraszają - przyjmuja odpowiednia postawę na wyprostowanych łapach, intensywnie kiwaja głowami. Po wyniesieniu na słońce tez robią się ciemne - głównie chyba ze stresu, bo boja sie balkonu. Normalnie są raczej mniej lub bardziej brązowaweo-zielone z czarnymi paskami od spodu.
Pozdrawiam
EwaK
-
No czy ja wiem czy ze stresu ciemnieją na balkonie ??? Hmm mój jak wejdzie na balkon od razu walnie się w swoim ulubionym mijescu i wyciąga łapy do tyłu czo napewno oznacza że jest spokojny. Też ciemnieje mu wtedy kolor przechodząc praktycznie czarnawo-zielony.
Najaśniejszy jest jak zażywa kompieli w wannie.
Indywidualiści z tych naszych gadów!
Pozdrówka
Seb
-
witam!
Moja legwanica ciemnieje mocno jak poczuje słonko pojawiają się jej na brzuszku pręgi..
Pozdrówki!
-
Moj Żaba na widok weta chcącego zrobić jej zastrzyk robi się bardzo jasna na głowie. Dosłownie bieleje jej głowa przy b. dużym stresie.
Pozdrowienia.
-
...jednym słowem chcą zebrać jak najwięcej zdawiennych promieni UV ? Ale dlaczego młodziutkie tego nie robią ??? Przez cały dzień pozostają soczystozielone, a potrzebują tych promieni tyle samo, jak nie więcej.
Uprawnienia umieszczania postów